VEGYI ANYAGOK

A Vegyszerek köztünk vannak


"2004-01-13 06:55:23 - MTI: A testszövetekben felhalmozódhatnak a hónaljdezodorokban és más illatosító kozmetikumokban található vegyi anyagok, és lehetséges, hogy hosszabb távon hozzájárulhatnak a mellrák kialakulásához - állapították meg brit kutatók."

Ki ne találkozott volna ehhez hasonló hírekkel, emlékezzünk csak arra a 2003-as hírre, mely szerint a Greenpeace az emberi egészségre veszélyes kemikáliákat talált a Disney féle gyermek pizsamákban, vagy bizonyos gyerekjátékokban található ftalát lágyítószerek hirtelen betiltására. Gondoljunk csak bele, hogy hány évig használtuk a freonokat, míg ráeszméltünk hogy elpusztítják az ózonpajzsot, vagy hogy milyen hosszú ideig volt a DDT a legelterjedtebb peszticid, míg megismert káros hatásai miatt be nem lett tiltva.

Az Európai Unióban és hazánkban is több mint 100 ezer különböző, ember által előállított vegyi anyag van forgalomban. Szervezetünk nap mint nap több tízezer ilyen vegyülettel érintkezik. Vegyi anyagok vannak az élelmiszereinkben, a kozmetikumainkban, a tisztítószereinkben, a számítógépeinkben, a tévéinkben, vegyszerekkel kezelik az ivóvizet, de még a friss zöldségeket is. Ám erről a tömérdek mesterséges anyagról vajmi keveset tudunk. Még arról a 2500 vegyi anyagról sincs elegendő egészségügyi és környezeti adat, amelyet tömeges mennyiségben állítanak elő a vegyianyag-gyárak:

- az Európai Környezetvédelmi Hivatal 1998. évi jelentése nem tudott elegendő információt összegyűjteni ahhoz, hogy ezen anyagok 75 százalékáról egy minimális értékelést készítsen;
- az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala ugyanabban az évben megállapította, hogy a tömeges mennyiségben használt kémiai anyagok 43%-áról semmilyen egészségügyi és környezeti adat nincsen;
- az Európai Bizottság által felállított Európai Kémiai Bizottság 1998-ban kijelentette, hogy a tömeges mennyiségben használt kémiai anyagok 80%-ról sosem volt kivizsgálva, hogy az emberekre nézve rákkeltő hatásúak-e, illetve okoznak-e károsodást a szaporodásban vagy az utódokban;
- 85 százalékukról nincs semmiféle adat, hogy felhalmozódnak-e a természetben vagy a táplálkozási láncban;
- 70 százalékukról nem ismert, hogy a környezetben miként bomlanak le.

VEGYI ANYAGOK A MINDENNAPJAINKBAN
Mindennapi életünk során olyan vegyi anyagok vesznek körül bennünket, illetve találhatók meg élelmiszereinkben, melyek mérgezőek, rákkeltők, károsítják az immunrendszerünket, esetenként ezek felhalmozódnak a szervezetünkben. Az emberek szervezetében több száz mesterségesen előállított vegyi anyag található. Az emberi vérben találhatóak például poliklórozott bifenilek (PCB-k), melyek nehezen vagy egyáltalán nem bomlanak le, és hosszabb időn át halmozódnak az emberi szervezetben. Ezeket az anyagokat az anyák már a terhesség vagy a szoptatás időszakában továbbadják a gyerekeiknek. Zavart okozhatnak az emberek és az állatok hormonháztartásában, és a szaporodási képességeket is károsan befolyásolhatják. Cumisüvegekben, bizonyos játékokban, parfümökben, festékekben, autótisztító-szerekben és légfrissítőkben például olyan vegyületek találhatóak, melyek a gyerekek növekedését, fejlődését, nemi szerveit és immunrendszerét károsítják.


Élelmiszereinkbe káros vegyi anyagok többféleképpen kerülhetnek: a gyártás során szándékosan adagolják hozzá a termékekhez valamilyen céllal; az alapanyag volt szennyezett (pl.: szennyezett talajon termelték); otthon a tárolás, sütés-főzés során alakult ki, került az ételbe káros anyag (penész, odaégés). A tengeri halak a tengerek szennyezettségének köszönhetően gyakran tartalmaznak dioxinokat, PCB-ket és nehézfémeket. A húsokban gyakran találkozhatunk le nem bomlott gyógyszermaradványokkal, melyeket az állatok takarmányozása során adagolnak nekik. E gyógyszerek, gyógyszer bomlási termékek hatásai az emberi szervezetre nehezen számíthatóak ki. A legnagyobb problémát az antibiotikumok és a hormonok, illetve ezek lebomlott részei jelentik. Hatással vannak az emberi szervezet működésére, allergiát, gyógyszer-rezisztenciát és hormonális elváltozásokat okozhatnak. A különböző gyümölcsleveket, gyümölcsitalokat sokan abban a hitben isszuk, hogy azok kifejezetten egészségesek, ami sajnos korántsem mindig igaz. A 100%-osnak hívott, cukormentes gyümölcslevekbe is tesznek korántsem egészséges édesítőszereket.A hazai zöldségekre és gyümölcsökre sajnos jellemző, hogy növényvédő szereket tartalmaznak határérték felett, illetve tiltott szerek is vannak bennük. A gyakori túlműtrágyázás miatt is, gyakori a növényi termékek és az ivóvíz nitrát és nitrit szennyezése, mely különösen a gyermekeket, a csecsemőket veszélyezteti. A nitrát jelenléte olyan káros anyagok kialakuláshoz vezethet, melyeket összefüggésbe hoztak a rák kialakulásával állatok esetében.A kozmetikai termékek, mint a samponok, tusfürdők, krémek szinte 100%-ban mesterséges vegyi anyagok. A műanyagok és a tisztítószerek is kizárólag a vegyipar termékei, de a műszaki cikkek és a ruhák is nagyrészt szintetikus anyagokból állnak.

Az emberek szervezetében több száz-ezer általunk alkotott vegyi anyag van, amelyek korábban nem léteztek. A WWF novemberben Margot Wallström környezetvédelmi főbiztos vérét vizsgálta. A mintákban 77 olyan mesterséges vegyület nyomait keresték, amelyek olyan hétköznapi használati tárgyakban is előfordulnak. Kereshettek volna sokkal többet is, mert további több száz vegyület kerülhetnek az emberi szervezetébe a mindennapi élet során. A 77 vegyi anyag közül a 28-at találtak meg a vérében, ami átlagos eredménynek tekinthető.