október 2. - Képünk ma reggel, az Üllői út elején készült. A kékes színű szmogfelhőben araszoló autók látványa itt is szokványos. A buszmegállóban több ember várakozik, mint a Kálvin tér és Corvin-negyed közötti szakaszon a dugóban álló autókban ülő emberek száma.  Tovább>>


 2015. szeptember 30. - Nőtt a szakadék a gyári és a valós fogyasztás között
Megjelent a brüsszeli székhelyű Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) legújabb jelentése a gépkocsik gyári és használat közben mért fogyasztási adata közötti eltérés alakulásáról. A számok azt mutatják, hogy a szakadék jelentősen növekedett az utóbbi években. Egyedül a Fiatnak és a Toyotának sikerült csökkenteniük gyártmányaik valós fogyasztását.
Tovább>>


szeptember 29. - Kollégánk a tegnapi napon ultra-finom por részecske számlálást végzett Békéscsabán. A mérőműszer elképesztően alacsony 1060 darab részecskét mért köbcentiméterenként.
Tovább>>


szeptember 27., - Szelíd motoros felvonulás 2015...
Tovább>>

2015. szeptember 26. - Autómentes napok
Az elmúlt hétvégén ismét elcsendesedett a forgalom az Andrássy úton, és átadta helyét az egyre fesztiválosabb kínálatú Autómentes nap rendezvénynek. Ez a hétvége az Európai Mobilitási Hét  lezárása hazánkban, és hivatalos célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, a lakosságot pedig a rendelkezésre álló környezetbarát közlekedési eszközök használatára és kombinálására ösztönözze.
Tovább>>szeptember 24. - Minden eddigi erőfeszítés dacára mintegy tízszer annyi nitrogén-oxiddal dúsítják a levegőt a dízelmotoros gépkocsik egy kilométeren, mint a benzinesek. Már az Euro 6-os szabványt is képtelenek országúton vagy városi forgalomban teljesíteni a gépjárművek
Tovább>>2015.09.24. - Mit lép az Unió a Volkswagen botrányra?
Szakmai körökben köztudott, hogy komoly eltérések vannak nem is egy autógyár termékei kipufogógázának összetételében aszerint, hogy a próbapadon vizsgálják-e azt, vagy az országúton.
Tovább>>
szeptember 22.- Hivatalosan is közölték, hogy egy nagy európai autógyártó 11 millió új gépjárművét manipulálta, hogy azok a tesztek során megfeleljenek a szigorú környezetvédelmi előírásoknak. A hatalmas átverésnek azonban már most látszanak a pozitív hatásai.
Tovább>>
2015. szeptember 21. - A BKV új buszai szinte tisztítják a levegőt
A Levegő Munkacsoport mérései azt bizonyítják, hogy a BKV új buszai gyakorlatilag nem bocsátják ki azokat az apró részecskéket, amelyek a leginkább egészségkárosító légszennyező anyagnak számítanak. Ugyanakkor a régi buszok még mindig jelentősen szennyezik a főváros levegőjét. Erről adott tájékoztatást az Európai Autómentes Nap alkalmából tartott sajtótájékoztatón Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.
Tovább>>


szeptember 19., - Várunk minden gyermeket és szüleiket, akik szeretnének a lezárt Hősök tere körül kismotorjaikkal vagy futóbiciklijeikkel egy kört megtenni, és ezzel üzenni, hogy egy tisztább, egészségesebb környezetben szeretnének felnőni.
Tovább>>szeptember 17. - A Levegő Munkacsoport sátrával idén is találkozhatsz az autómenetes hétvégén a lezárt Andrássy úton a Szív és Rózsa utca közötti szakaszon.
Tovább>>


 szeptember 16. - A képen a DolWin beta nyílt tengeri konverter állomás látható szállítás közben. A berendezés lényege, hogy a tengeri szélfarmok által előállított váltakozó áramot nagyfeszültségű egyenárammá alakítja, így a szárazföldi hálózatba való eljuttatás során kevesebb veszteség keletkezik.
Tovább>>szeptember 10. - Tisztítsd meg te is Budapest levegőjét! Töltsd le most ingyenes androidos játékunkat a Play Áruházból! Ha megtisztítottad a káros részecskéktől, plusz pontokért tovább játszhatsz.
Tovább>>
 2015. szeptember 10. - Koromtalanít a BKV
Február óta 43 erősen füstölő busz javítását kérte a Levegő Munkacsoport a BKV-tól, és a BKV-nak számos esetben sikerült jelentősen csökkentenie az érintett buszok károsanyag-kibocsátását. Mindez az utasoknak köszönhető, akik, válaszolva a Levegő Munkacsoport felhívására, jelezték, ha kipufogógáz szagát érezték az utastérben, vagy az utcán koromfelhővel beburkolt buszt láttak.
Tovább>>augusztus 27. - Minden nap egy új kaland! 12 km távolságról járok kerékpárral munkába. A tömegközlekedéssel 40 perces utat 31 perc alatt lehet megtenni, közben kellemesen felfrissül az ember.
Tovább>>

augusztus 20. - I. (Szent) István király 56 törvényt alkotott. Környezetvédelmi jellegű nem volt köztük, pedig az ókori Rómában már Horatius felhívta a figyelmet, hogy a légszennyezés miatt egyre sötétebbek az épületek. A Római Szenátus pedig 2000 éve törvényt hozott: „Aerem corrumpere non licet” - A levegőt szennyezni nem szabad!
Tovább>>2015.08.18. - A túllövés napja elkerülhető (lenne)
Idén augusztus 13. volt a „túllövés” napja, vagyis eddig a napig már felhasználtuk a Föld azon erőforrásait, amelyet ebben az évben elő tud állítani a természet – adta hírül a Global Footprint Network (Világ-Lábnyom Hálózat). A szervezet szerint ez azt jelenti, hogy amennyiben továbbra is fenn kívánjuk tartani a jelenlegi termelési és fogyasztási szokásainkat, akkor 1,6 Földre lenne szükségünk.
Tovább>>augusztus 17. - 20 éve a világ legfejlettebb hét országának képviselői gazdasági csúcstalálkozójukon arról vitáztak, hogy hogyan segíthetnének Ukrajnának lezárni a csernobili atomerőművet.
Tovább>>

2015.08.13.  - Füstmérgezés a szigeten
Nyári este a fővárosban. A házfalak és az aszfalt ontja a meleget, az esti forgalomban a benzingőz sem mozdul, a Nap viszont már nem éget. Ilyenkor vágyok zöldterületre, parkba, ahol a levegő frissebb, a napsütésben még gyönyörködhetek. Irány a Margitsziget, és még a futócipőmet sem hagyom otthon!
Tovább>>augusztus 13. - Továbbra is szmogriadó van Budapesten! A talajközeli ózon magas koncentrációja miatt 12 és 18 óra között nem javasolt utcára menni és szellőztetni.
Tovább>>


2015. augusztus 10. - A hőség megsokszorozza a légszennyezés káros hatását
A szennyezett levegő és a hőség együttes hatása különösen ártalmas lehet az emberi egészségre. Mindkét tényező elsősorban ugyanazt támadja az emberi szervezetben: a légzőszerveket és szívet. Ezért a Fővárosi Önkormányzatnak haladéktalanul intézkedéseket kell hoznia az emberek egészségének megóvása érdekében. Ezt kéri a Levegő Munkacsoport Tarlós István főpolgármesterhez írt levelében.
Tovább>>


augusztus 6. - Napelemes bőrönd, napelemes fogkefe, napelemes tablet, napelemes autó, napelemes öntözőrendszer... a jövő már az előszobánkban van, és bármikor mindennapjaink részese lehet. Aki ma vált és jövőbe tekint nyerni fog!
Tovább>>
2015.08.04. - Ökovezetés a tömegközlekedésben
Hogy mi az az ökovezetés? Hát a takarékos! A gépjármű finom indítása, finom fékezése, optimális sebességmegválasztás, egyenletes haladás: a lehető legkevesebb üzemanyag elhasználása a kiindulás és a célállomás között. Azt, hogy ennek van értelme, leginkább azon mérhetjük le, hogy flottakövető vállalkozások – amelyek a teherautóba szerelt GPS-es mobiltelefon segítségével követik annak útját – már a gépkocsivezető vezetési stílusának figyelésére is vállalkoznak.
Tovább>> augusztus 3. - A Levegő Munkacsoport fotópályázatot hirdet „Mit teszel a tiszta levegőért?” címmel. Ha helyi termesztésű zöldséget, gyümölcsöt vásárolsz, sétálsz, kerékpározol, vonatozol, telekocsit használsz, napkollektort, napelemet telepítettél, veteményesed van, komposztálsz, fákat ültetsz: csökkented a légszennyezést - de nem kívánjuk megkötni a pályázók kezét a témaválasztásban, minden témával lehet pályázni, amivel a mindennapokban hozzájárulsz, hogy élhetőbb legyen a környezetünk és tisztább a levegő.
Tovább>>augusztus 1. - Ahogy arról a BBC is beszámolt, a ByBorre nevű tervezőcég a Pekingi Divathéten bemutatta “stílusos és praktikus” ruhatervét, ami képes mérni a körülöttünk található levegő szennyezettségét, és részben meg is tisztítja azt.
Tovább>>
július 29. - A 2014 volt az első év, amikor a globális gazdasági növekedés ellenére megállt a világ energiafogyasztásának növekedése. Ennek okai az energiahatékonyság javítása, a megújuló energiaforrások használata és az egyes országok önkéntes kibocsátás-csökkentési vállalásai voltak. Bár ezek kétségtelenül jó hírek, az érem másik oldala már korántsem ilyen fényes.
Tovább>>2015.07.23. - Ha sok fa van a környékeden, hét évvel többet élsz egészségesen
Torontóban 31 000 embert vizsgáltak egészségügyi adataik és önbevallásos tesztek segítségével, és ezt összevetették műholdképekkel és a város faültetési adataival. Kiszűrték a társadalmi és bevételbeli különbségeket, és ezek alapján arra az eredményre jutottak, hogy a házak melletti fák érdemben javítják  a lakók egészségi állapotát (kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség).
Tovább>> 2015. július 23. - Hatékony fegyver lehet a jog a légszennyezés elleni harcban
Több olyan eset is volt Európában, hogy civilek jogi úton kényszerítettek ki légszennyezés elleni érdemi intézkedéseket. Ez bátorítást és reményt adhat a lakosságnak, a civil szervezeteknek a további küzdelemhez – ezt állapították meg egy európai civil tanácskozás résztvevői.
Tovább>>július 21. - "Húsz városban nagyon szennyezett a levegő. Az ÁNTSZ a légszennyezettségre érzékeny, a beteg és idős emberek, gyermekek, kismamák számára azt javasolja, hogy a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább a kora reggeli és késő esti órákban menjenek ki a levegőre.
Tovább>>2015.07.18. - Tonnakilométer
A címben említett mértékegység az áruk szállításának mérésére szolgál: ha egy 1 tonnás rakomány eljut 1 km-rel odább az 1 tonnakilométer (rövidítése: tkm).
Tovább>>2015. július 16. - Európa fellélegezhet?
Az Európai Parlament (EP) Unió Környezetvédelmi Bizottsága tegnap szavazott a légszennyezést csökkentő szabályozáscsomagról, és a zöld szervezetek (köztük a Levegő Munkacsoport) által is javasolt szigorítások mellett tette le voksát.
Tovább>>
 2015. július 15. - A tisztább levegőről szavaznak az Európai Parlamentben
Hatvan civil szervezet levélben sürgeti az Európai Parlament képviselőit, hogy szavazzák meg a szigorúbb levegőtisztasági előírásokat.
Tovább>>


július 13. - Dániában a teljes energiatermelés 39 százalékát szélből nyerik, és ez az arány csak nőni fog. A turbinák nagyon költséghatékonyak (ehhez az is hozzájárul, hogy szélben ritkán van hiány náluk), oly annyira, hogy a mostani Anholt nevű erőmű 40 százalékkal olcsóbban termel áramot, mint egy atomreaktor.
Tovább>>július 8. - Panem et circenses - de milyen áron? Országimázs vagy egy világcég reklámozása közpénzből? Különös, hogy az energiaitalok egészségkárosító hatására tekintettel a kormány korábban különadót vetett ki e termékekre, most pedig milliárdokkal támogat egy reklámkampányt.
Tovább>>
július 6. - SZMOGRIADÓ szinten van a budapesti Erzsébet téren a légszennyezettség az apró koromrészecskék miatt. A helyzet szerdáig biztosan nem fog javulni, ezért most különösen fontos, hogy még több vizet igyunk és friss gyümölcsöket is fogyasszunk, hogy sok szabadgyök-lekötő antioxidáns legyen a szervezetünkben.
Tovább>>július 1. - Ha az anya a terhessége alatt és a gyermeke életének első két évében olyan helyen él, ahol jelentős a finom szemcsés (PM2,5) levegőszennyezés fordul elő, akkor a gyermekénél megnő az ún. ASD betegség kialakulásának kockázata.
Tovább>>2015.06.24. - Helyi energiatermelés – növekvő önrendelkezés a településeken
Érdemes a vidéki önkormányzatoknak kihasználni a 2014-2020-as időszak uniós forrásait olyan energiatermelő berendezések és rendszerek beszerzésére (napelemek, napkollektorok, aprítógépek, geotermikus kutak stb.), amelyek segítségével az energiavásárlásra fordítandó pénzek helyben maradnak, és egyúttal értelmes munkahelyek is keletkeznek.
Tovább>>


 2015. június 16. - Csökkentse fosszilis energiafüggésünket az Energiaunió – kérték az uniós biztostól környezetvédők
Az Európai Bizottság tegyen határozottabb lépéseket annak érdekében, hogy csökkenjen az EU függősége a fosszilis energiahordozóktól, és segítse a megújuló energiákra átállást és az energiatakarékosságot – ezt kérték a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége képviselői Maroą ©efčovičtól, a Bizottság Energiaunióért felelős alelnökétől a mai magyarországi látogatásán.
Tovább>>


2014-ben a Peugeot Citroën új autói voltak a legtakarékosabbak
 2015. június 16. - Immár tizedik alkalommal tette közzé a brüsszeli székhelyű Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) jelentését az Európában eladott személygépkocsik átlagfogyasztásáról és széndioxid-kibocsátásáról.
Tovább>> 2015. június 10. - Senki ne mérgezhesse a levegőnket az EU-ban!
Olyan levegőminőségi jogszabály-tervezet elfogadását támogassa az európai környezetvédelmi miniszterek június 15-i ülésén, amely elősegíti az emberek egészségének megóvását – ezt kéri a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport.
Tovább>>
2015.06.09. - Drágám, a kocsi nem megy össze!
Bárhol legyen szó fizetős parkolás bevezetéséről, az autósok egyöntetűen tiltakoznak, hogy már megint velük szúrnak ki.
Tovább>>

 2015. június 8. - Valós magyar vállalásokat a párizsi klímakonferenciára!
Tizenhat környezet- és természetvédő civil szervezet üdvözli a magyar köztársasági elnök kezdeményezését, amelyben a világ döntéshozóit sürgetik azonnali és hathatós éghajlatvédelmi cselekvésre. 2015 decemberében ugyanis a világ vezetői összeülnek Párizsban az ENSZ klímacsúcson, hogy megállapodjanak az új, 2020 utáni nemzetközi üvegházgáz kibocsátás-csökkentési vállalásokról.
Tovább>> 2015. június 3. - Környezetvédő szervezetek üdvözlik, hogy Tarlós István csatlakozik az államfő éghajlatvédelmi felhívásához
Örvendetes, hogy Tarlós István főpolgármester csatlakozik Áder János köztársasági elnök éghajlatvédelmi felhívásához. Ez a csatlakozás akkor hiteles, ha a főpolgármester saját hatáskörében megtesz mindent, hogy Budapest példát mutasson a klímavédelemben és az alkalmazkodásban. 
Tovább>>június 3. -
Tovább>>


2015.06.03. - Paleo közlekedés - mi köze az egészségtudatosságnak a BKK-buszokhoz
Szinte naponként mutatkoznak be új egészségőrző irányzatok, amelyek betartásától hosszú és kiegyensúlyozott életet remélünk, már ha sikerül őket betartani. Az egészségtudatosság pozitív hozadéka az is, hogy a helyes táplálkozáson, rendszeres testmozgáson túl mindennapi életünk más területeire is ezzel az igényességgel tekintünk. Például a közlekedésre is…
Tovább>>május 28. - A következő 15 évben öt Németországnyi erdő (170 millió hektár) tűnhet el a Föld színéről. Leginkább Borneó, a délkelet-ázsiai Mekong folyó térsége és az Amazonas vidéke van veszélyben.
Tovább>>2015.05.19. - Most dől el, milyen lesz Európa levegője
Az Európai Parlament július 15-én szavaz az úgynevezett “levegő csomagról”, ami többek között szigorítaná a tagországok kötelezettségeit a légszennyezés visszaszorítására. A szennyezett levegő miatt hazánkban minden évben  annyi ember hal meg idő előtt, mint Tapolca teljes lakossága.
Tovább>>

 2015. május 15. - Környezetvédelmi díj a Hajtás Pajtás vezetőinek
Idén a Hajtás Pajtás vezetői, Tóth Zoltán és Géresi László tulajdonosok, Kürti Gábor pénzügyi vezető és Sinka Károly munkaügyi vezető kapták a Radó Dezső Díjat amit három éve alapított a Levegő Munkacsoport és a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja (NLV).
Tovább>>
május 14. - Az autósok gyakran tapasztalják, hogy járművük üzemanyag-fogyasztása a mindennapi használat során jóval magasabb, mint amit az autót gyártó cég hivatalosan állít. Sőt, nemcsak a jármű-fogyasztása, hanem a károsanyag-kibocsátása is nagyobb.
Tovább>>
május 13. - A 10 mikronnál kisebb részecskéket túlzás nélkül nevezhetjük tömeggyilkos részecskéknek. 38 európai ország közül az elsők vagyunk, az ezen részecskék okozta idő előtti halálozás tekintetében! Ez nem maradhat így!
Tovább>>

2015.05.13. - Mennyit ér egy városban telepített park?
Lipcsében pont erre a kérdésre keresték a választ, amikor az elhagyott épületek helyére zöldfelületeket terveztek. A beton helyett telepített fák csökkentik a légszennyezést, és akár 7 fokkal is hűvösebb lehet az árnyékukban. Egy park ráadásul olyan előnyökkel is jár, amik elsőre akár eszünkbe sem jutnának: növeli a szomszédos ingatlanok értékét, a karbantartás új munkaalkalmakat teremt, és javul a környéken élők egészsége.
Tovább>>2015.05.11. - Koromfelhők szárnyán
A repülőgépforgalom nagyban hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, többek között azért is, mert rengeteg szén-dioxid jut emiatt a légkörbe. A reptereken is óriási a légszennyezés, az átlagnál sokkal nagyobb mennyiségű  káros részecskének vannak kitéve az ott dolgozók és az utasok.
Tovább>>2015.05.04. - A vétlen lakosság védelme elsődlegesen hatósági feladat!
Alaptörvényünk szerint minden állampolgárnak joga van az egészséges környezethez, és ezt az állam megfelelő jogszabályokon keresztül biztosítja. A jogszabályok azonban csak akkor érnek valamit, ha az állam a betartatásukról is gondoskodik.
Tovább>>április 27. - Egy újabb gyöngyszem a súlyosan környezetszennyező városnéző buszok sorából. Vajon mikor küldik roncstelepre ezeket a szörnyeket?
Tovább>>


2015.04.27. - Soha nem fogják a Hősök tere forgalmát megszüntetni?
A turistabuszokkal tömegesen érkezők és hazai rendezvények résztvevői körében is nagy népszerűségnek örvend a Hősök tere. Néha szinte az egész területet befedik az ott nézelődő, sétáló gyalogosok. Nem ritkán két tucat turistabusz várakozik a Műcsarnok Dózsa György úti homlokzata előtt. 
Tovább>>
április 21. - Induláskor gyárkéményként füstölő, legrosszabb környezetvédelmi besorolású városnéző buszokkal utazhatnak a Budapestre látogató turisták. Helyi lakosok kérésére a Levegő Munkacsoport már több alkalommal segített tüntetést szervezni a rendkívül elavult, iszonyúan szennyező városnéző buszok közlekedése ellen.
Tovább>>április 21. - A napok óta tartó szeles időjárás valósággal tisztára söpörte az ország levegőjét. Nagy valószínűséggel ma reggel tisztább a levegő az utcákon, mint saját lakásunkban, vagy munkahelyünkön.
Tovább>>

2015.04.02. - Gázálarcot a budapesti buszokon vagy jobb karbantartást?
Rendszeresen érkeznek panaszok a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájához. Nemcsak a kellemetlen bűz, hanem az egészségükre gyakorolt hatása miatt is joggal aggódhatnak az utasok az utastérbe szivárgó kipufogógáz miatt. 

Tovább>>április 2. - Koromfelhőt húz maga után a busz? Rosszul leszel menet közben a kipufogógáztól? Most tehetsz ellene!
Tovább>>
április 1. - Óriási szenzáció! Az egyik európai diszkont légitársaság fedélzeti mérnöke tegnap beismerte: ő cserélte az alumíniumot és báriumot tartalmazó palackokat út közben. A chemtrail jelenséget eddig gyanakvással követőknek most megdönthetetlen bizonyítékokat szolgáltatott a kitálaló Liar Whitelie.
Tovább>>
március 24. - Szerintetek melyik hazai közintézmény kerékpártárolója látható a képen? Az itt dolgozók közül sokan járnak kerékpárral a munkába a csípős reggeli hideg ellenére.
Tovább>> 2015. március 20. - Kettős mércét alkalmaznak az uniós tagállamok az energiaforrásokra
Az Európai Tanács ülésén Brüsszelben 28 uniós tagország állam- és kormányfői olyan energia jövőképet támogattak, amely Európát továbbra is függőségben tartaná a fosszilis energiától. Ennek jellemző tünete, hogy óriási gázvezeték-projekteket erőltetnek, itthon pedig bányajáradék-csökkentéssel kedveznek a zsákutcába vezető palagáznak, torzítva ezzel a piaci feltételeket.
Tovább>> március 18. - Kipróbáltuk a magyar e buszt és nagyon megszerettük! Nézzétek meg a rövidfilmet és ha ti is szeretnétek mind több elektromos buszt az utakra, kérünk szépen egy lájkot. Mindent el fogunk követni azért, hogy ilyen buszokkal utazhassatok. Az autóbuszt ezen a héten a 15-ös, jövő héten a 26-os busz vonalán próbálhatjátok ki.
Tovább>>
2015.03.18. - Tilos a nyílt téri égetés, de üröm is van az örömben!
A levegőtisztasággal foglalkozó szakértők, a Levegő Munkacsoport és az egészségükért aggódó, tájékozott családok üdvözlik az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot (OTSZ) 2015. március 5-én hatályba léptető 54/2014. BM rendeletet.
Tovább>>
2015. március 16. - Csökkent vagy nőtt a légszennyezés?
A kormány nemrég közzé tett beszámolója szerint az elmúlt években jelentősen csökkent a részecskeszennyezettség, vagyis azoknak az apró szemcséknek a koncentrációja a levegőben, amelyek elsősorban a fűtésből és a közlekedésből származnak, és amelyek súlyosan károsíthatják az emberek egészségét. A Levegő Munkacsoport kétkedéssel fogadta ezeket az adatokat.
Tovább>>március 12. - Nincs üzemanyagtartály, nincs kipufogó, nincs légszennyezés! Kényelmes és a miénk. Próbáld ki minél hamarabb a magyar elektromos buszt. A buszon való utazáshoz se jegyre, se bérletre nincs szükséged!
Tovább>>március 11. - Új magyar villanybuszon utazhatunk (ráadásul ingyenesen!) a BKV 15-ös, 16-os és 26-os járatán előreláthatóan 2015. március 29-ig. Ezen a héten hétköznapokon a Deák Ferenc térről indul 9.02, 9.48, 10.35, 11.23, 12.12, 13.35, 14.20, 15.10, 16.02, 16.53-kor, a Széll Kálmán térről pedig 8.37, 9.23, 10.11, 10.59, 11.47, 13.10, 13.54, 14.44, 15.34, 16.26-kor.
Tovább>>2015. március 10. - Magyar villanybuszon utazhatunk!
Megkezdődött a magyar fejlesztésű elektromos midibusz próbaüzeme Budapesten. Az esemény alkalmából a Budai Várban tartott sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentette: az a cél, hogy Magyarország a villanybusz használata és az elektromobilitás terén is Közép-Európa vezető országa legyen.
Tovább>>2015. március 6. - Meddig tart a buszozás a büdösben?
„Délelőtt 10 óra. Budapest, 9-es busz. Nagyjából harminc utas, köztük idősek és babakocsiban fekvő csecsemők. A kipufogógáz ömlik az utastérbe. A megállóknál az utasok a kinyíló ajtókhoz húzódnak, hogy egy korty friss levegőt szívjanak.” Ez nem egy katasztrófafilmből vett idézet, hanem a valóság olyan leírása, amihez hasonlót gyakran kap a Levegő Munkacsoport a fővárosban közlekedőktől.
Tovább>>2015. március 4. - Napirenden a rugalmas Energiaunió és az éghajlatpolitika
Nehéz a fenntartható energiapolitikánál és az éghajlatvédelemnél fontosabb témát találni, ha meg akarjuk őrizni, netán erősíteni akarjuk az európai polgárok életminőségét, kilátásait. Nem közömbös a Levegő Munkacsoport számára sem, hogy a környezetvédelemért és az energiapolitikáért felelős miniszterek gyengítik vagy erősítik-e az Európai Bizottság február 25-i közleményében javasolt keretstratégiát. Ezért hívta fel a Levegő Munkacsoport az uniós miniszterek holnapi és holnaputáni tanácskozásokon részt vevő Seszták Miklós nemzeti fejlesztési és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter figyelmét a közlemény néhány fontos közlekedési vonatkozására.
Tovább>>március 3. - Csodálatosan tiszta és friss levegőjű reggelre ébredhettünk az ország legnagyobb részén. Ha a mai napon egy kis légszennyezésre vágyik akkor álljon be egy buszmegállóba és várja meg az első EURO 0-s, EURO 2-es, vagy EURO 3-as autóbuszt, amire többszöri javaslatunk ellenére se szerel senki részecskeszűrőt.
Tovább>>


2015. február 27. - Rájár már a rúd az illegális hulladékégetőkre
Sorozatban bírságolják az illegális hulladékégetőket a járási hivatalok. A hatóság is beletanult, hogyan lehet eredményesen fellépni ezzel a súlyos környezetszennyezéssel szemben. Ebben nagy szerepet játszott a Levegő Munkacsoport fellépése is.
Tovább>>február 26. - A Németországi brunsbütteli nukleáris hulladéktárolótól 6 km-re lakó Dreckmann házaspárnak sikerült elérnie, hogy a hulladéktároló véglegesen elveszítse működési engedélyét. A házaspár szerint a létesítménynek sem a természeti katasztrófák, sem az esetleges terrorcselekmények elleni védelme nem elégséges. A bíróság másodfokon a házaspárnak adott igazat, nemrégiben pedig a Környezetvédelmi Minisztérium fellebbezését is elutasították.
Tovább>>2015.02.25. - A megújulóké a jövő – Kaliforniában
A napelemekre kivetni szándékozott díj vagy a szélerőművek engedélyezésének akadályozása szembe megy a fejlett világ gyakorlatával. Több országban a helyi és központi kormányzás széles körű információkkal, szervezéssel és különféle pénzügyi ösztönzőkkel is segíti, hogy a lakosság és a helyi vállalkozások megújuló projektekbe fektessenek. Osztrák példa után most a tengeren túlról hoztunk ez irányú hírt.
Tovább>>


február 16. - A Greenpeace megbízásából készített reprezentatív felmérés alapján az emberek 66%-a azt szeretné, ha Magyarország elsősorban tiszta, megújuló energiaforrásból származó energiát használna. 60%-uk szerint nem veszélyeztetné az energiaellátást, ha nem épülnének meg az új paksi blokkok, ők egyben elutasítják az atomerőmű bővítését.
Tovább>>2015.02.11. - Társadalmunk lelkiismerete a kulcs az energiafelhasználás csökkentéséhez?
Mi motiválná Önt az elektromos energia felhasználásának csökkentésére: az, ha megtudná, hogy mennyi pénzt takarítana meg ezzel, vagy a tudat, hogy mennyi rákkeltő szennyeződés levegőbe jutását akadályozhatná meg?
Tovább>>
február 5. - A '70-es évek közepén Dániában megépült a világ első szélerőműve. Dánia azóta is tartja "világelső" szerepét, mára teljes energiatermelésük 40%-át e megújuló energiaforrásnak köszönhetik, melyből bőségesen jut exportra is. Terveik szerint 2020-ra már az energiaigényük 70%-át megújuló energiaforrásokból fedezik, míg 2050-re elérik a fosszilis tüzelőanyagoktól mentes energiatermelést.
Tovább>>2015. február 4. - Nagyszerű program a légszennyezés csökkentéséért – papíron
Nem veszi komolyan a kormány az évente több mint 11.000 ember idő előtti halálát és ennél sokkal többnek a megbetegedését előidéző levegőszennyezettséget. Ez derül ki a – főleg a fűtésből és a közlekedésből származó – részecskeszennyezés csökkentéséről szóló intézkedési program 2014. évi végrehajtását ismertető beszámolóból.
Tovább>>
2015.02.03. - Városfejlesztés és demokrácia: Tempelhof esete Berlinben
Berlinben úgy döntöttek, hogy egy új repülőteret építenek. A döntéshozatali folyamatban az egyik feltételként ki lett kötve, hogy a meglévő repülőtereket (Tempelhof és Tegel) be kell zárni. Furcsa módon Berlinben a bezárás korábban történt, mint a megnyitás: Tempelhof repülőteret leállították 2008. október 30-án, amikor a tervezett új Berlin-Brandenburg International repülőtér még nem nyílt meg (ez a repülőtér még ma sem üzemel...).
Tovább>>február 2. - Az illegális hulladékégetés során nagy mennyiségű egészségre különösen ártalmas apró részecske keletkezik. De mekkorák is ezek a részecskék? Ha képzeletben egy hajszál vastagságát 10,5 km-es nagyságúnak veszünk, akkor az apró részcskék mérete egy ember méretével lesz azonos. Könnyű elképzelni, hogy az ilyen apró részecskék szinte akadály nélkül hatolnak be szervezetünk szöveteibe.
Tovább>>január 31. - Számos megoldás létezik arra, hogy csökkentsük a közlekedésből származó rendkívül egészségkárosító nanorészecskék számát a levegőben: a dízeljárművekre és egyéb dízelgépekre részecskeszűrőt kell felszerelni; csak EURO VI-nak megfelelő új dízeljárművet szabad újonnan forgalomba állítani (ez egyébként törvényi előírás is, de ennek megkerülésére sokszor használt járművet vesznek); a jövő az elektromos járműveké; a legjobb azonban az – amennyiben ezt megtehetjük –, ha kerékpárral vagy gyalog járunk. Ezekért a célokért dolgozik a Levegő Munkacsoport. Támogasd munkánkat személyi jövedelemadód 1 %-ával, adószámunk: 18226254-2-42
Tovább>>2015.01.16. - Fojtogató légszennyezés a Pilis kapujában
Miért fontos a légszennyezettség vizsgálata? Miért veszélyesek az ultrafinom részecskék? Most kiderül.
Tovább>>


2015. január 30. - Fiatalok életét veszélyezteti a rendőrség?
Sok szülő fogja rettegésben élni napjait, hogy mikor történik súlyos vagy akár végzetes baleset a gyermekével az Országos Rendőr-főkapitányság „Sulimoped” programja következtében – erre hívta fel a figyelmet a Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport. Tovább>>

2015. január 30. - Tudd meg, mit tehetsz azért, hogy  megvédd magad a koromrészecskéktől
Nanorészecskék kerülnek hihetetlen nagy mennyiségben a levegőbe égési folyamatoknál. A dízel kipufogógáz 20-300 nanométer, a fatüzelés 30-300 nanométer, a műanyagégetés pedig ennél is kisebb (és veszélyesebb) 10-200 nanométeres koromrészecskéket termel. A korom felszínén rengeteg rákkeltő, mérgező, súlyosan egészségkárosító anyag tapad meg. Tovább>>2015. január 25. -  Mi lesz a sorsa a Levegőtisztasági csomagnak?
Éles vita bontakozott ki az utóbbi hónapokban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke, valamint a környezetvédő szervezetek, tagállamok és európai parlamenti tagok között az EB tervezett munkatervéről.  Tovább>>2015. január 16. - Fojtogató légszennyezés a Pilis kapujában
Miért fontos a légszennyezettség vizsgálata? Miért veszélyesek az ultrafinom részecskék? Most kiderül. Tovább >>
2015. január 14. - Hogyan javítható Észak-Buda környékének közlekedése – a minisztérium válasza
A közlekedési tárca egyetért a Levegő Munkacsoport legtöbb javaslatával, amelyeket annak a hírnek a kapcsán tett, hogy az elkövetkező hét évben nem kerül sor az M0-s nyugati szakaszának továbbépítésére, a Budakalász és Pilisborosjenő közötti szakasz megvalósítására. Ezt tartalmazza az államtitkár részletes válaszlevele. Tovább >>


2015. január 14.  - 2015 a Gyaloglás Éve
Sajnos nem Budapesten, hanem – ahogy a logókból is látszik – a sógoréknál. Pedig személyautó ott is van bőven, 386 darab jut ezer lakosra. Ingázni is sokan ingáznak az egymillió-hétszáznyolcvanezer lakosú fővárosba. Az autósok igényeit azonban már a nyolcvanas évektől igyekeztek egyensúlyba hozni más mobilitási lehetőségekkel. Tovább >>


2015. január 9. - Megmenekültek a Boráros téri nyárfák
Tizenhárom egészséges, nagy lombozatú nyárfát sikerült megmenteni a kivágástól Budapest egyik legforgalmasabb helyén – a Levegő Munkacsoportnak is köszönhetően. A kivágást egy társasház lakói szorgalmazták téves információk alapján. Tovább >>


2014. december 17. - Lehetne kevesebb halálos baleset az utakon

Évente közel ezer halálos baleset elkerülhető lenne a kamionok áramvonalasításával. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) szerint az évente bekövetkező halálos balesetből 2011-ben több mint 4000-ben volt részes kamion, ami azt jelenti, hogy a közlekedésben való részvételükhöz képest aránytalanul sok halálos baleset fűződik hozzájuk. Tovább>>


2014. december 16. - Az áfacsalók helyett a környezetet, a gazdaságot sújtja az új jogszabály
Nem szorítja vissza az áfacsalásokat, viszont hatalmas károkat okoz a gazdaságnak és a környezetnek az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER), amelyet a kormány 2015. január 1-jével tervez bevezetni – hívja fel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek írott levelében a figyelmet a Levegő Munkacsoport. Tovább >>


2014. december 12. - Fizetős M0-s? Kész ráfizetés!
Elhibázott az M0-s egyes szakaszai és a fővárosi autópálya-bevezetők díjasításának terve. Ezeknek az utaknak a bevonása az útdíjfizetési rendszerbe jelentősen növelné a forgalmat az alsóbbrendű utakon, jelentősen súlyosbítva a környezet szennyezését – írta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a Levegő Munkacsoport.  Tovább >>


2014. december 9. - Követi-e a magyar kormány a jó példát?
Csatlakozzon a magyar kormány is Európa élen járó kormányainak kezdeményezéséhez, amely felszólítja az Európai Bizottságot, hogy továbbra is tartsa napirenden a levegőminőségi és hulladékos javaslatcsomagokat. Ezzel a kéréssel fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez a Levegő Munkacsoport. Tovább >>


2014. december 10. - Az Európai Bíróság precedens értékű ítélete a légszennyezésről
Az Európai Unió Bírósága november 19-én az egész kontinens szempontjából fontos ítéletet hozott: egy konkrét ügyben elmarasztalta az Egyesült Királyságot a légszennyezettséggel kapcsolatos előírások megsértése miatt. Tovább >>


2014. december 10. - Ingyenes teherbringát nekünk is!
Ingyen kölcsönözhető elektromos teherbringát Budapestre is! Graz és Köln városvezetői felismerték, a városi áruszállítás fontos eleme lehet a teherbringa. Ha elektromos hajtás is segíti a pedálozó erejét, akár egy kisebb költözést vagy háztartási gép vásárlást is le lehet rendezni vele. Nem kell se tehertaxi, se személyautó. Nem füstöl, csendes és könnyű parkolni vele. Mivel ilyesmi ritkán kell a háznál, a legjobb, ha közösségi, városi tulajdonban van és a városlakók ingyen kölcsönözhetik. Ti szívesen használnátok egy ilyen járművet? Ha sokan megosztjátok és lájkoljátok ezt a bejegyzést, elkezdünk lobbizni az ügyért! Tovább >>


2014. december 8. - A magyar természet napja
Sok jeles nap van már világszerte, amely a Föld értékeire hívja fel a figyelmet. Rajtunk a sor, hogy mi magyarok is kiálljunk azért, ami fontos nekünk. Számos ország tett lépéseket az elmúlt években azért, hogy a fenntarthatóság és természeti értékeik védelme meghatározza a jövőjüket. Most itt az idő, hogy mi magunk is hallassuk a hangunkat, jelezzük, hogy szükség van a természeti kincseinkre, nemzeti örökségünkre! Alapítsuk meg a Magyar Természet Napját, álljunk ki együtt a hazai természetvédelemért!
Mi már aláírtuk, te itt teheted meg: http://www.magyartermeszet.hu/ Köszönjük! Tovább >>


2014. december 4. - Ez tényleg rezsicsökkentés!
A Bécsi Műszaki Egyetem Gépészmérnöki és Gazdaságtudományi kara költözhetett be Ausztria első olyan irodaházába, amely több energiát termel, mint amennyi az éves felhasználása. A "pluszenergia-háznak" is nevezett épületben többek között fűtésre használják a számítógépek által termelt hőt, és energia-visszanyerő rendszer üzemel a lifteknél. Az épület homlokzatát és tetejét összesen 2199 négyzetméternyi napelem borítja. A legfeljebb 20 év alatt megtérülő projekt jó példával szolgál az újabb beruházásoknak és a felújítás előtt állóknak is. Tovább >>


2014. november 28. - Környezetbarát fűtésért kampányol a kormány
Már a Földművelésügyi Minisztérium döntéshozóinak is csípi a szemét a korszerűtlen fűtés füstje. Végre elindult a Levegő Munkacsoport által évek óta szorgalmazott állami felvilágosító kampány annak érdekében, hogy minél kevesebb méreg kerüljön a levegőbe kályhákból, csikótűzhelyekből. Tovább >>


2014. november 27. - Mérgező légszennyezők a zöldségekbe, gyümölcsökbe juthatnak?
Mérgező légszennyezők a zöldségekbe, gyümölcsökbe juthatnak? Például illegális hulladékégetésből? Utánanéztünk a témának, és számos nemzetközi tanulmányt találtunk, mely ezt vizsgálta. Sőt kormányzati honlapokon Amerikában és Európában is számos anyag található, mely például a PAH-ok (policiklusos szénhidrogének) élelmiszerbe, növényekbe jutására talált bizonyítékokat. 18 rákkeltő PAH létezik, egyesek már nanogrammos mennyiségben is káros sejtburjánzást indíthatnak el. Ezek az anyagok főként autókból, de tökéletlenül égő kályhákból, valamint nagy mennyiségben szemétégetésnél jutnak a levegőbe. A zöldségeket, gyümölcsöket ezért étkezés előtt alaposan mossuk meg, ha pedig szomszédunkban, lakókörnyezetünkben bárki műanyagot vagy festékes fát, netán gumit éget, hívjuk fel a figyelmét a rendkívüli veszélyekre. Ha hasonlót tapasztal és nem tudja mit tehet, hívja bátran a Levegő Munkacsoport Tanácsadó Irodáját: http://www.levego.hu/tanacsado-iroda

2014. november 27. - Hogyan érvényesíthetjük jogainkat a műanyag égetőkkel szemben?
Ha a jegyző nem tud intézkedni, kitől kérhetünk segítséget?
Pest megye egyik településéről, Pomázról fordult hozzánk egy kétségbeesett lakos, a lakóhelyén évek óta szinte folyamatosan tartó környezet szennyezés miatt (Pomáz jelentős része a Duna-Ipoly Nemzeti Park védett területe, illetve Natura 2000 védett terület).
A szennyezés leginkább kábelégetésben, illetve illegális hulladék lerakásokban merül ki, melyek következtében szennyezik a levegőt, és a talajt valamint rontják a tájképet is.
Tovább>>


2014. november 27. -  Autók fogyasztása: ígéret és valóság
Legtöbbünknek fontos, amikor autót veszünk, hogy a használata mennyibe fog kerülni. Az üzemanyag-fogyasztása tehát a fontos jellemzők közé tartozik. Általános tapasztalat, hogy a fogyasztás váltakozik aszerint, hogy városban vagy országúton vezetünk: más, ha az ember autópályán száguldozik, és más, ha kátyús, össze-vissza töredezett mellékúton kerülgeti a gödröket. Függ a terheléstől és a vezetési stílustól is. A gyári adat tehát ezért csak kiindulási alapnak jó, annak azonban fontos. Tovább>>


2014. november 25. - Hatósági fellépés az illegális hulladékégetés ellen
Az illegális hulladékégetés elleni hatósági fellépés sikerességében sokan kételkednek. Pedig a Levegő Munkacsoporthoz már a sokadik olyan határozat fut be, ahol a járási hivatal bírságot szabott ki az elkövetőkre. Legutóbb egy Heves megyei faluban égettek avart és műanyag palackokat együtt, a hatóság 25.000 forint bírsággal sújtotta az égető személyt. Természetesen sokkal jobb lenne, ha szemléletformálással le lehetne szoktatni azokat, akik szemetet égetnek vagy azzal fűtenek, de néha a jó szó nem elég és jogi eszközöket kell segítségül hívni.


2014. november 24. -  Állampolgárok milliói döbbentek meg
Nem szabad visszavonni az előző Európai Bizottság fontos környezetvédelmi javaslatait! Európa környezettudatos állampolgárainak milliói döbbentek meg azon, hogy az új Európai Bizottság visszavonni szándékozik az előző Bizottság több lényeges környezetjavító csomagját. Tovább >>2014. november 23. - Budapesten "tiszta" a levegő
Hivatalosan Budapesten "tiszta" a levegő. De valóban tiszta? A 10 működő mérőállomás közül 4 esetében meghaladja a PM10 mennyisége az egészségügyi határértéket, további két mérőállomást pedig csak egy-két százalék választ el a határérték-túllépéstől. A csökkenő légmozgás, a fűtés és a holnap meginduló autók tömegének hatására hétfőre valószínűleg minden mérőállomáson meghaladja az legveszélyesebb aprópor-szennyezés mértéke az egészségügyi határértéket. Tovább >>


2014. november 21. - Nem szabad visszavonni az előző Európai Bizottság fontos környezetvédelmi javaslatait!
Európa környezettudatos állampolgárainak milliói döbbentek meg azon, hogy az új Európai Bizottság visszavonni szándékozik az előző Bizottság több lényeges környezetjavító csomagját. Tovább >>2014. november 20. - Sebességcsökkentés a tiszta levegőért
Két tiroli autópálya szakaszon, az A12 és A13-as utakon a jövőben 130 km/h helyett csak 100 km/h sebességgel lehet közlekedni. A levegő minősége érdekében tett intézkedésben eddig is élen járó tiroliak korábban már megtiltották az Euro 6-os szabvány alatti 3,5 tonnánál nagyobb tehergépjárművek éjszakai haladását. A gépjárművek szennyezőanyag-kibocsátása 100 km/h feletti sebesség esetén drámaian megnövekszik, ez indokolja a mostani intézkedést.

 
2014. november 18. - Gázzal főzöl? Szellőztess! -
Egyértelmű összefüggés mutatható ki a beltéri gázégők használata és az asztmatikus tünetek, valamint a krónikus hörghurut között, mutatott rá az Oregoni Városi Egyetem egy új tanulmánya. Szellőztetés vagy páraelszívó rendszeres használata mellett lényegesen kevesebbszer jelentek meg az asztma és a bronchitis tünetei. Tovább >>


2014. november 13. - Gyorsan javítható Észak-Buda környékének közlekedése
Javaslatokat juttatott el a Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek a Levegő Munkacsoport annak a hírnek a kapcsán, hogy az elkövetkező hét évben nem kerül sor az M0-s nyugati szakaszának továbbépítésére, a Budakalász és Pilisborosjenő közötti szakasz megvalósítására. A civil szervezet szerint néhány hónap alatt viszonylag kis ráfordítással jelentősen lehetne javítani Észak-Buda és környéke közlekedését és környezeti állapotát. Tovább >>


2014. november 11. - Kiskapuk az úniós légszennyezési szabályok tervezetében
A légszennyező anyagokkal kapcsolatos rugalmas mechanizmus alááshatja a hatékonyabb szabályozás irányában tett erőfeszítéseket. Egészség- és környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek Európa-szerte súlyos aggodalmaikat fejezték ki a levegővédelmi jogszabálycsomagban tervezett kompromisszumra épülő szennyezéskibocsátási rendszer miatt. Tovább >>


2014. november 14. - 5.. 4.. 3.. 2.. 1..  megszívtad!
Sokan vártuk Budapesten a bérbiciklirendszer beindítását, ami a tervekhez képest néhány hónapos csúszással meg is történt. A kerékpárok használata azonban a próbaidőszakot követően is problémás, a visszadokkolást (az utcán látható Bubi állomások záró rendszere) nem mindig érzékeli a rendszer, és a fedélzeti számítógép gyakran cserbenhagyja a használóit. Van egy speciális eset, amikor a dokkoló állomás tele van, és az extra támaszhoz záráskor 5 másodperc áll a felhasználó rendelkezésére az OK gombot megnyomni, ennek elmulasztása esetén tízen-huszonezrek kerülnek kiszámlázásra, és amíg a felhasználó nem egyenlíti ki a számlát, a kerékpárt nem használhatja.Talán jogilag a felhasználók hibája, hogy nem tették vissza jól a biciklit, gyakorlatilag viszont az egész város jár rosszul, és a BKK fogja elveszíteni a felhasználókat. Sok olyan panaszról tudunk, ahol a rendszer nem vette vissza a biciklit, és ezzel az ügyfélszolgálat hetek, sőt hónapok alatt sem tud mit kezdeni. A BKK ügyfélszolgálata arról számolt be, hogy a panaszok száma meghaladja adott ügyintézőszám mellett azt a mennyiséget, amivel az ígért módon 30 napon belüli ügyintézés megvalósítható lenne.
Tisztelt BKK, bármilyen jó egy szolgáltatás, nem lehet megspórolni az ügyfélszolgálat gördülékeny működtetését!!!


2014. november 10. - Mit tehetünk a lakossági füstölgések ellen?
Lehet tenni az illegális hulladékégetés ellen? Hány embert öl meg a lignit háztartásokban történő égetése? A kéménybe lerakódó kátrány miért nem volt gond 100 éve? Ezekre a kérdésekre keresték a választ azon a konferencián, amelyet a Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Országgyűlési Biztoshelyettes szervezett Putnokon a Levegő Munkacsoport közreműködésével.
Tovább >>


2014. november 3. - Nagyobb figyelmet a távfűtésnek a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában!
A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia (NÉeS) tervezetét a kormány 2014. szeptember közepén társadalmi vitára bocsátotta. A mintegy száz oldalas anyag elkészítéséhez hatalmas gyűjtő- és rendszerező munkát végeztek a szakértők. Tovább >>


2014. november 2. - Szomgriadó!
Budapesten és Salgótarjánban életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata. Budapesten egy mérőállomás kivételével minden mérőállomáson meghaladja az apró por szennyezettségi mértéke az egészségügyi határértéket. Javulás csak kedden várható. Ezekben a napokban igyunk több folyadékot, lehetőleg ne használjuk autóinkat, és próbáljunk meg minél rövidebb időt tölteni a szennyezett részeken.2014. november. 1. - Alacsony kibocsátású övezetekkel a roncsimport ellen!
Időről időre megjelennek cikkek arról, hogy „Roncsautó-temető lesz Magyarország?”, Nő az idős import autók aránya, Európa roncstemetője lesz Magyarország.
A cikkírók általában azon keseregnek, hogy az állam nem vet gátat a folyamatnak. Pedig, mint tudjuk, megpróbálta. Csak éppen kiderült, hogy a megoldás nem volt kompatibilis az acquis communautaire-rel, a közösségi joggal. Próbálkozni nyilván lehet továbbra is az import korlátozásával, de van egy hatékonyabb módszer. Tovább >>


2014. október 31. - Kibúvó az autógyáraknak az üzemanyagfogyasztás csökkentése alól?
Elfogadta az Európai Tanács az éghajlatvédelmi irányelveket a 2030-ig terjedő időszakra. Nem került be a határozatba a közúti
gépjármű-forgalom széndioxid-kibocsátásának autógyárak által szorgalmazott általános bevonása az Európai Unió széndioxidkibocsátás-kereskedelmi rendszerébe, az ETS-be, bár a lehetőség erre a tagállamokban továbbra is megmarad. Tovább >>


2014. október 30. - Petíció az éjszakai járatokért
Tudtad, hogy novembertől, ill. decembertől a Német Államvasutak (DB) meg akarja szüntetni a következő éjszakai (City Night Line) vonatokat: Koppenhága–Amszterdam/Prága/Zürich, Párizs–Berlin/Hamburg/München, Amszterdam–Köln–Varsó és Amszterdam–Prága/Zürich? Sokan utaznak ezeken a közkedvelt járatokon, mert környezetbarát, viszonylag olcsó és praktikus módja, hogy egy éjszaka alatt elérjük az úti célunkat. Jövőre így tervez eljutni a párizsi klímacsúcsra sok civil szervezeti aktivista. Annak érdekében, hogy megmaradjanak ezek a járatok, írd alá a petíciót itt: http://savethenighttrain.eu/take-action-tell-deutsche-bahn-to-save-europes-night-trains/


2014. október 30. - München támogatja a vállalati mobilitási tervek elkészítését
München a várost fojtogató dugókból úgy keres kiutat, hogy 2003 óta szervezett keretek között támogatja a vállalati mobilitási tervek elkészítését. Egy erre szakosodott cég minimálisan 4 jelentkező vállalat egyidejű felkészítését végzi egy 10 hónapos projekt keretében. A cégeknél bevezetett intézkedések sokszínűek: van, ahol dízel részecskeszűrőt szerelnek a céges autóflottára, máshol telekocsi rendszert üzemeltetnek, a tömegközlekedési bérlethez járulnak hozzá. Egyes cégek ökovezetési tanfolyamot tartanak, ezzel 20%-kal mérsékelve a céges autóflotta fogyasztását. Több cég a kerékpározást segíti öltöző- és zuhanyzóhelyiséggel, valamint zárt kerékpártárolóval. Helyenként a közeli elővárosi vasúti állomástól ingyenesen vehetik igénybe a dolgozók a városi közösségi kerékpárokat. Az intézkedésekkel a cégek évente 4400 tonna szén-dioxid-kibocsátást és 1,2 millió liter üzemanyag felhasználását takarítják meg. A város útjain évente 8,4 millió kilométerrel kevesebbet autóznak, de a cégek anyagilag is jól járnak: a vállalati közlekedési tervek végrehajtása következtében 2,2 millió euró a cégeknél és a dolgozók zsebében marad. További részletek (németül) >>


2014. október 17. - Időt, pénzt takarít meg a munkahelyi közlekedési terv
Nagyban csökkenti az utazási időt, felhasznált energiát és környezetszennyezést, ha egy cég a munkatársai utazásait, munkába járását tudatosan szervezi meg. Magyarország második legnagyobb közlekedéstervező cége, a Közlekedés Kft., a Levegő Munkacsoporttal és a Lélegzet Alapítvánnyal együttműködve, saját szervezetére készített egy Munkahelyi Közlekedési Tervet. Tovább >>


2014. október 27. - Több százezren örültünk az Andrássy sétánynak az autómentes hétvégén
Idén tizenharmadik alkalommal vált sétánnyá a budapesti Andrássy út szeptember 20-án és 21-én. Az immár hatalmas fesztivállá nőtt rendezvényen több százezren korzóztak végig az Andrássy úton, láthatóan élvezve a lehetőséget és a jó időt. A Levegő Munkacsoport ezúton is köszöni mindenkinek, aki felkereste a sátrát, ahol kérdőívekkel, játékos teszttel és egy kiállítással vártuk az érdeklődőket arról, hogy miként tehetjük tisztábbá a levegőt. A forgatagot elnézve elméláztunk azon, hogy miként is kezdődött a budapesti autómentes hétvége 12 évvel ezelőtt...Tovább>>


2014. október 15. - Megkapaszkodik a közautó
int a most már közismert közbiciklit – elvigyen onnan egy kocsit. Tovább >>2014. október 8. - A levegőtisztaságra veszélyes ötlet
Az Európai Bizottság honlapjára felkerült egyik új tanulmány azt javasolja, hogy amennyiben egy tagállam határérték alá csökkenti valamely légszennyező anyag kibocsátását, akkor szabad legyen egy másik légszennyező anyagot ezzel arányosan határérték feletti mértékben kibocsátania. Környezet- és egészségvédelmi civil szervezetek a javaslat elvetését kérik a Bizottságtól. Tovább >>


2014. október 8. - Levélváltás a 10-es úton kialakult áldatlan állapotokról
„Nyílt levél a környékbeli lakosoknak, politikusoknak és mindenkinek, aki a 10-es úton ingázik Budapestre Tovább >>2014. szeptember 29. - Ajánlások a főpolgármester-jelölteknek

„Tour de Voks 2014” elnevezéssel rendezett felvonulást a Magyar Kerékpárosklub a Levegő Munkacsoport közreműködésével. Több száz aktivista kereste fel a főváros különböző pontjain a főpolgármester-jelölteket, és átadták nekik a javaslataikat tartalmazó 10 oldalas kiadványt, egyúttal kérve, hogy a jelöltek tegyenek számon kérhető vállalásokat a kerékpáros és gyalogos közlekedés fejlesztésére. Tovább >>2014. szeptember 23. - Újabb lépés a főváros fűtésből eredő légszennyezettségének csökkentésére
hasznosítását a fővárosi távhőrendszerben, ezzel jelentősen csökkentve a földgázfüggőséget és az üvegházhatású gázok kibocsátását. A Levegő Munkacsoport véleménye szerint a távhőszolgáltatás folyamatos bővítése nagyban hozzájárulhat a főváros levegőminőségének javításához. Tovább >>2014. szeptember 23. -  Autómentes nap a Duna parton
Tegnap (szeptember 22-én) Szentendrén voltunk az Autómentes nap rendezvényén. Az óvodás és kisiskolás csoportok nagyon érdeklődők és okosak voltak. Programunkban volt hangfelismerés és hangerősség-mérés, játék az illatokkal, vizes kísérletek, légszennyezési kísérlet, napelemes bemutató. Tovább >>


2014. szeptember 22. - Most írjuk alá a petíciót az éghajlat védelmére!
Ha a jeges-tengeri metánkészlet akár egy töredéke is a légkörbe jut, b***hatjuk” – jelentette ki röviden, de velősen egy elismert éghajlatkutató, Jason Box. A professzor ingerültsége megalapozott: az Északi-sarkvidék a Föld leggyorsabban melegedő pontja, és így a jövőben egyre több metán szökhet a felszínre a tengerek felmelegedésével és a fagyott altalaj felolvadásával. A metán pedig 56-szor erősebb üvegházhatású gáz (ühg), mint a szén-dioxid. Tovább >>


2014. szeptember 22. - Életképek a hétvégi Andrássy úti autómentes napokról
Sokan felkerestétek sátrunkat és kiállításunkat, köszönjük! Az idei évben sok önkéntes segítette munkánkat, külön köszönet nekik is!
Tovább >>2014. szeptember 20. - People's Climate March - Budapest, Hungary

Szeptember 21.-én 13 órakor Magyarországon a Kossuth téren fogunk összegyűlni, hogy csatlakozzunk a világtörténelem eddigi legnagyobb demonstrációjához az emberi jövő védelmében: mutassuk meg a döntéshozóknak, hogy a klímaváltozás a MI ÉLETÜNKRŐL SZÓL! ÉS MOST SZÓL! EZÉRT SZÓLUNK MI IS! Tovább >>


2014. szeptember 19. - Utaztunk az új magyar villanybuszon
Megkapta a forgalomba helyezési engedélyt az új magyar elektromos busz és hibrid busz. Erről adott tájékoztatást tegnap az evopro-cégcsoport tulajdonos-elnöke, Mészáros Csaba a Városligetben tartott bemutatón. Az eseményen a Levegő Munkacsoport képviselője is kipróbálta az új midibuszokat. Tovább>>


2014. szeptember 18. - Autómentes hétvége az Andrássy úton
Környezetvédelmi tanácsadást is tart sátrában a Levegő Munkacsoport a gépjárműforgalom elől lezárt Andrássy úton (az Eötvös utca és a Csengery utca között) most szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig az Európai Mobilitási Hét rendezvényén. Ebből az alkalomból tanulságos egy kis történelmi áttekintés. Tovább>>


2014. szeptember 17. - Nem szereznénk tudomást róla
Budapesten ha veszélyes szmog lenne, akkor sem lehetne elrendelni szmogriadót, mert nem szereznénk tudomást róla.
Tovább>>
2014. szeptember 16. - A mi utcánk a mi jövőnk!
A Mi utcánk a Mi környezetünk, a Mi levegőnk, a Mi egészségünk, a Mi jövőnk múlik a saját döntéseinken, közlekedési szokásaink megváltoztatásán. A mai napon indult az Európai Mobilitási Hét, melynek fő szlogenjét képünkön olvashatjátok.
Tovább>>


2014. szeptember 15. - Pári nem szív mérges párákat
A Tolna megyei Páriban lakók keresték meg a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodáját, hogy a Pári Zrt. degradációs kiserőművet szeretne létesíteni a faluban. A tervezett erőmű műanyaghulladékból pirolízissel műanyagolajat állított volna elő, mely egy dízelgenerátort hajtott volna. A hulladékhővel pelletüzem szárítóegységét kívánták üzemeltetni.Tovább>>


2014. szeptember 13. - Kevesebb lett-e a kamion az útdíj bevezetése óta?

Megkérdeztünk több önkormányzatot – többnyire a polgármestert, néhány esetben a szakreferenst vagy a jegyzőt –, hogy érezhető-e változás az átmenő teherautó-forgalomban a kilométer-arányos útdíj bevezetése óta. Most a kapott válaszok alapján közlünk grafikonokat.
Tovább>>


2014. szeptember 10. -  Mi veszélyes a társadalomra?  
A jogállami gondolkodás szerint a büntetőjog az utolsó érv, a végső megoldás, fellengzős latin kifejezéssel élve ultima ratio. Ez lényegében azt jelenti, hogy a büntetőjog eszközeihez csak akkor nyúl az állam, ha más jogi vagy jogon kívüli eszköz már nem segíthet, így például már nem elég hatékony egy közigazgatási hatóság szigorú eszköztára, vagy például egy káros viselkedéstől nem riaszt el a polgári jogi kártérítés intézménye.
Tovább>>

2014. szeptember 4. - Az európai képviselők szavazzanak a tisztább levegőre! 
Környezetvédő civil szervezetek egy új videóval sürgetik az Európai Parlament képviselőit, hogy szigorúbb törvényeket szavazzanak meg a levegőtisztaság és így mindannyiunk egészsége védelmében. Tovább>>2014. szeptember 1. - Álmaink lakóhelye
Milyen az ideális környezet? Hol élünk szívesen? Milyen szempontokat mérlegelünk, amikor lakóhelyet választunk? Munkatársunk saját tapasztalatairól számol be.
Tovább>>2014. augusztus 28. - Mit tudnak az ápolók a légszennyezettségről?
Vajon az egészségügyben dolgozó ápolók mennyire tartják fontosnak a légszennyezettség egészségügyi kockázatát? Ismerik a légszennyezettséggel összefüggő kérdéseket? Tudják, milyen egészségügyi kockázatot jelent a rossz levegőminőség? Tovább>>
2014. augusztus 27. - Nem csökken a PM10-csökkentési programra szánt pénz
Mégsem csökkenti a részecskeszennyezés (PM10) kibocsátásának csökkentéséről szóló program idei költségvetését a kormány – erről értesült ma a Levegő Munkacsoport. A civil szervezet korábbi közleményében kifogásolta, hogy az erre a célra szánt összeg egy részét is zárolná a kormány. A hír örvendetes, és csak remélni lehet, hogy 2015-ben az idei szerény összegnél (54 millió forint) legalább egy nagyságrenddel több pénzt irányoznak majd elő a program végrehajtására, ami számottevően hozzájárulhat a lakosság egészségi állapotának javításához. Tovább>>


2014. augusztus 25. - Rákkeltő dioxinok szennyezik a mezőgazdasági termékeinket?
Hazánkban rendkívül elterjedt a műanyagok és egyéb hulladékok elégetése a háztartásokban és nyílt téren is. Az ebből  származó egészségkárosító anyagok leülepednek a növényekre és így bekerülhetnek az élelmiszereinkbe. Bár a káros hatást sok esetben nehéz igazolni, már akkor is súlyos versenyhátrányba kerülhet a hazai mezőgazdaság, ha – esetleg rossz szándékkal – elterjed a hazai és külföldi fogyasztók körében, hogy rendkívül mérgező anyagok lehetnek a Magyarországon előállított élelmiszerekben.
Tovább>>


2014. augusztus 22. - Útdíj: A végeken a helyzet alig változik
Környezetvédők körében evidencia, hogy a mobilitás lényege nem az átjutás, hanem az eljutás. Az, hogy az emberek és az áruk „mindenhonnan mindenhová” eljuthassanak kiszámítható és méltányos költséggel, kiszámítható idő alatt. Ebben a szemléletben az eljutási időnél fontosabb a biztonság és a megbízhatóság. De fontos az emberek egészségét, nyugalmát, vagyonát veszélyeztető járulékos károk minimalizálása is. Tovább>>


2014. augusztus 22. - Ciclovía
A szó, amely eredetileg kerékpárutat jelent, a 7 millió lakosú Bogota kezdeményezése nyomán terjedt el világszerte. Azt értik alatta, hogy egy város valamely útszakaszát vagy akár egy egész várost is lezárnak a gépjármű-közlekedés elöl, hogy azt mindenki szabadon használhassa kerékpárral, gyalog vagy görkorcsolyával – ahogy tetszik. Részletek a blogunkon:


2014. augusztus 21. - A Red Bull légi parádé összeegyeztethetetlen az egészséghez való joggal
Engedélyezni sem lenne szabad, nemhogy 6 milliárd forint közpénzzel segíteni a budapesti Red Bull légi parádét. Ezért a támogatást előirányzó kormányhatározat visszavonását kéri Orbán Viktornak írt levelében a Levegő Munkacsoport. A civil szervezet arra hívja fel a miniszterelnök figyelmét, hogy 2010-ben nagy megkönnyebbüléssel vette tudomásul a főváros lakossága, hogy a sok kellemetlenséggel járó Red Bull légi parádét megszüntette az új kormány. Tovább>>


2014. augusztus 20. - A Muskétások is biciklivel szállítják az árut
Az európai városokban általában a teherautók bocsátják ki a legtöbb olyan közlekedési eredetű apró részecskét, amely súlyosan károsíthatja az egészségünket. Ezért a Levegő Munkacsoport évtizedek óta hívja fel a figyelmet arra, hogy szükséges és lehetséges is jelentősen csökkenteni ezt a szennyezést. Bármilyen meglepő, ennek egyik hatékony módja a kerékpáros áruszállítás elterjesztése. Tovább>>


2014. augusztus 13. - Miként lesz tisztább a levegő a kormány szerint
Semmilyen gazdasági érdek nem indokolhatja akár egyetlen ember halálának vagy megbetegedésének előidézését sem. Egyetlen gyermeknek sem szabad asztmában vagy más betegségben szenvednie a gazdasági versenyképességre hivatkozva. Tovább>>


2014. augusztus 1. - Pert nyert a lakosság: nem üzemelhet a tököli reptér
Legalább egy időre biztosan, de remélhetően véglegesen is visszakapják nyugalmukat a Pest megyei tököli repülőtér környékén élők. Nagy sikere ez a Levegő Munkacsoport helyi tagszervezetének, az Élhető Környezetünkért Egyesületnek, valamint Érd és Százhalombatta Városának, amelyek pert indítottak az ügyben. Tovább>>


2014. július 7. - Véleményezzük Budapest közlekedésfejlesztési tervét!
Társadalmi vitára bocsátották Budapest 2014-2030-ra szóló közlekedésfejlesztési tervét. Mindannyiunkon múlik, valóban fenntartható, környezetkímélő, az itt lakók érdekeit szolgáló lesz-e a főváros közlekedése. Tovább>>


2014. július 28. - Autómentes kirándulások

Egy ismert belga politikus nyilatkozta néhány éve, hogy milyen jó emlékek kötik az autópályák önkiszolgáló éttermeihez. Kiskorában ugyanis mindig megálltak út közben egy kávéra a szüleivel, és ilyenkor nyugodtan beszélgethetett az édesapjával, amire máskor nem volt lehetősége. Tovább >>


2014. június 19. - Vadászat ultrafinom porra az Időképpel
A Levegő Munkacsoport szakértői hőlégballonnal emelkedtek a magasba, hogy megmérjék, miként alakul az ultrafinom por koncentrációja a különböző magasságokban. Az összes légszennyező anyag közül ezek az apró részecskék okozzák hazánkban a legtöbb egészségkárosodást. Tovább>>


2014. június 4. - Üzenet a miniszternek: Tisztább levegőt a magyaroknak!
Semmilyen gazdasági érdek nem indokolhatja akár egyetlen ember halálának vagy megbetegedésének előidézését sem. Egyetlen gyermeknek sem szabad asztmában vagy más betegségben szenvednie a gazdasági versenyképességre hivatkozva. Tovább>>

2014. május 25. - Logisztikusok a tiszta levegőért
Nagy hangsúlyt kapott a környezetvédelem témaköre a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 8. Országos és 3. Nemzetközi Konferenciáján, amelyre idén Balatonfüreden került sor. A több mint 400 fő részvételével tartott rendezvényen a Levegő Munkacsoport díjakat adott át a levegőtisztaság-terén kiemelkedő eredményt elért logisztikusoknak. Tovább>>

2014. április 17. - Új magyar villanybusz!
A Levegő Munkacsoport képviselői is részt vettek tegnap az új magyar villanybusz, a MODULO bemutatóján a Budai Várban. A teljesen elektromos meghajtású, 8 méter hosszú jármű 2 tonnával könnyebb, mint a hasonló méretű egyéb villanybuszok, mivel a karosszériája kompozit műanyagból készült. Tovább >>


2014. április 8. - Milyen jogi lépéseket tehetünk a légszennyezettség ellen?
A Levegő Munkacsoport is részt vesz az Európai Bizottság LIFE+ programja által támogatott, Tiszta Levegőt! című kampányban, amelynek keretében 9 európai ország civil szervezetei hívják fel a lakosság figyelmét a részecskeszennyezés hatásaira, egyúttal sürgetve a döntéshozókat a légszennyezés elleni intézkedések megtételére. Tovább >>

2014. március 13. - Az Európai Parlament elsöprő többséggel ratifikálta az üvegházhatású F-gázok részleges kitiltását
Az Európai Parlament elsöprő többséggel ratifikálta az üvegházhatású F-gázok részleges betiltását. Másfél évig tartó egyeztetések után az Európai Parlament március 12-én  644 igen, 19 nem és 16 tartózkodás mellett, megszavazta az F-gázokról szóló új rendeletet. Tovább >>

2014. március 10. - Vélemény az Európai Bizottság klímapolitikájáról
Magyarországnak csatlakoznia kellene a Zöld Növekedési Csoporthoz, azaz az éghajlatvédelem iránt leginkább elkötelezett 13 uniós országhoz, amelynek illetékes miniszterei azt követelik, hogy az EU az üvegházhatású gázok (ühg) kibocsátásának legalább 40 százalékos csökkentését tűzze ki célul 2030-ra – írta a Levegő Munkacsoport abban az állásfoglalásában, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) felkérésére írt. Tovább >>

Ne égess hulladékot! - 2014. február 27.
Félelmetesen hosszú a betegségek sora, amit a hulladékok égéstermékei idéznek elő. Belégzés esetén a légzésfunkciót gyengítik, a tüdőből közvetlenül a véráramba kerülve okoznak krónikus megbetegedést. Amit nem lélegeztünk be, az lecsapódik a növényzetre, a termőtalajra, és étkezés során kerül az állati, emberi szervezetbe. Tovább >>

2014. február 12. – Az F-gázok szigorúbb szabályozása: az éghajlat védelme és több munkahely
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia az alkalmazkodásra és a zöld gazdaság fejlesztésére fókuszál. A Levegő Munkacsoport számos fórumon szorgalmazza, hogy álljon ki hazánk az F-gázok szigorú szabályozása mellett, használatának fokozatos visszaszorítása érdekében. Korábban is keresettek voltak a természetes közegekkel (például ammóniával) működő magyar technológiai berendezések. A gyártási kultúra ma is megvan. Ezt lehetne tudatos gazdaságfejlesztési politikával újjáéleszteni. Várjuk a gyártásban, szervizelésben, a hűtő- és klímaberendezések alkalmazásában érdekelt vállalkozásokat egy közös platform kialakítására. Tovább >>


2014. február 6. – Szigorúbb szmogriadó-rendeletet!
A fővárosban a szálló por (PM10) szennyezettség az elmúlt hetekben rendszeresen meghaladta (esetenként jelentős mértékben)  az egészségügyi határértéket. A Levegő Munkacsoport a lakosság egészsége érdekében levélben kérte Tarlós István főpolgármestert, hogy szigorítsák a szmogriadó-rendeletet, és hozzanak érdemi intézkedéseket a szennyezettség csökkentésére. Tovább >>


2014. január 23. – Civil megmozdulás Paks bővítése ellen
Civil szervezetek nyílt levelet intéztek a magyar országgyűlés képviselőihez. Ebben felszólítják a Parlament tagjait, hogy mondjanak nemet Paks 2-re. Ha a bővítés megvalósul, a magyar energiapolitika az évszázad végéig nem térhet le arról a kényszerpályáról, amelyet a jelenlegi kormány kijelöl számára. A jövő nemzedékek sorsát megpecsételő döntés úgy kerül az országgyűlés elé, hogy ahhoz nem kérték ki a társadalom jóváhagyását. Az aláírók arra kérnek mindenkit, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz és személyesen is küldjék el a levelet képviselőknek. Ennek megkönnyítésére létrehozták a pakskontroll.hu honlapot. Tovább >>


2014. január 21. – Országszerte gond a leharcolt buszpark
Vannak változások, jelennek meg új – vagy a meglévőknél egy-két évtizeddel fiatalabb – autóbuszok a tömegközlekedésben. De emellett a tempó mellett még sok-sok  évig szívhatjuk a füstöt, az egészségünkre veszélyes apró részecskéket, hacsak nem szerelik föl részecskeszűrőkkel a továbbszolgálóként megtartott régi járműveket. A Levegő Munkacsoport megbízásából készült közvélemény-kutatásból ítélve az emberek nagy többsége egyetértene azzal, ha költene erre az állam és az önkormányzatok.Tovább >>


2014. január 10. – Betiltják a szilárd tüzelőanyagok fűtési célú használatát Krakkóban
Miközben Magyarországon szinte teljes a kormányzat és az önkormányzatok közönye a háztartási fűtésből származó, rendkívül egészségkárosító légszennyezéssel szemben, Krakkóban az önkormányzat betiltotta a szén- és fafűtést. Tovább >>


2013. december 19. – Kompromisszumos javaslat a fluorozott üvegházgázok szabályozására
Az Európai Tanács sajtóközleményben (17963/13) hozta nyilvánosságra, hogy az Állandó Képviselők Bizottsága (a 28 tagállam brüsszeli nagyköveteiből álló testület, amely Tanács döntéseit segít előkészíteni) december 18-án az Európai Parlamenttel megegyezve, egy kompromisszumos javaslatot hagyott jóvá a fluorozott üvegházgázok (F-gázok) szabályozására. Tovább >>


2013. november 21. – Levél az EU tagországok F-gázokért felelős minisztereinek
Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztésért felelős miniszterasszonynak is elküldték európai zöld szervezetek az F-gáz szabályozás szigorítását szorgalmazó levelüket. Minél előbb szükség volna ugyanis az éghajlatváltozást elősegítő fluorozott gázok használatának kiváltására az Unióban. Tovább>>2013. november 18. – Tarlós István nem ismeri a budapestiek véleményét?
Egy új, reprezentatív országos közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy még a rendszeresen autózók 50 százaléka is támogatja az új buszsávok kijelölését, és mindössze 22 százalékuk ellenzi azt. Az összes megkérdezett 44 százaléka, Budapesten pedig 60 százalékuk ért egyet az új buszsávok létesítésével.  A Budapesti Közlekedési Központ honlapján lévő táblázat szerint a fővárosban 123 hosszabb-rövidebb útszakaszon szolgálja buszsáv a tömegközlekedést. A Levegő Munkacsoport levélben hívta fel Tarlós István főpolgármester figyelmét arra, hogy tévedésben van, amikor a buszsávokat támadja. Tovább>>


2013. november 12. – Hogyan függ össze az épületkorszerűsítés, az F-gáz szabályozás és a gazdasági gondjaink enyhítése?
Hűtő-, Klíma és Hőszivattyútechnikai Szervízkonferenciát tartanak 2013. november 13. és 15. között Harkányban. A Levegő Munkacsoport megvitatásra ajánlja a résztvevőknek is a gazdaságot fenntarthatóan élénkítő javaslatát. Épületeink mintegy 70 százalékát jelentősen fel kellene újítani. A felújítás mértéket az határozza meg, hogy a befektetés mennyi idő alatt térül meg. A megtérülés számításánál nemcsak az energia jövőben várható megtakarítását veszik figyelembe, hanem a komfortérzet javulását és az építőiparra gyakorolt kedvező hatást is. Azonban azt is számításba kellene venni, hogyan tudnánk a felújítással még több munkahelyet teremteni, és a vásárlóerőt minél nagyobb arányban helyben tartani. Tovább>>


2013. november 5. - Légszennyezésről szóló kiállítás Zalaszabaron és Keszthelyen
Légszennyezésről szóló plakátkiállítás nyílt pénteken a Margaréta Házban Zalaszabar községben. A Levegő Munkacsoport vándorkiállítása a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés fontosságát mutatja be. Zalaszabaron a kiállítás november 20-áig lesz nyitva.
Ezt megelőzően szeptember 22-e és október 11-e között Keszthelyen, a Balaton Színházban volt megtekinthető a szállópor veszélyeiről szóló kiállítás, melyet Ruzsics Ferenc, a város polgármestere nyitott meg, a rendezvény szervezéséről pedig a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület gondoskodott.


2013. november 5. – Avarégetés avagy tovább tombol a hülyeség kora
Bűzös, marja a szemet, a hamuval nem tudunk mit kezdeni, mégis égetjük az avart. A jogszabályok általában lehetővé teszik, noha szembe megy az uniós rendelkezésekkel. Magyar „népszokás”, így csináljuk emberöltő óta akkor is, ha mérgező, értékes szerves anyagot rombol szét és mindenki utálja, legfőképp a háziasszonyok egy adag frissen mosott teregetésre váró ruhával. Pedig van más lehetőség is a kerti hulladékok ártalmatlanítására, mely nem mérgez és még hasznot is hajt. Mit tesznek a civilek és mit tesz a közigazgatás? Tavalyi Cikkünk ezt a témát járta körül alaposan, idén pedig fontos részletekkel bővült. Tovább >>

 
2013. október 15. – A légszennyezés a városlakók kilencven százalékát sújtja Európában
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) ma nyilvánosságra hozott jelentése [1] szerint a levegőben lévő ózon és részecskeszennyezés a városokban élő emberek több mint kilencven százalékának egészségét veszélyezteti Európában. A légszennyezés Európában évente több mint négyszázezer ember idő előtti halálát okozza, és sok milliárd eurójába kerül az egészségügynek, illetve – főleg a kiesett munkaidő miatt – a gazdaságnak. Tovább >>


2013. október 16. – Mindannyiunknak sokba kerülhet az újabb rezsicsökkentés
A tűzifa és szén árának csökkentése következtében többen és többet fűtenének ezekkel az anyagokkal, így jelentősen növekedne a légszennyezés. Ennek hatására a rezsicsökkentés jóval nagyobb terhet róna a társadalomra, mint amennyit az érintett lakosok megtakarítanának az árcsökkenéssel. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a kormány nem szabályozza a tüzelőanyagok minőségét. Tovább >>


2013. október 15. – A légszennyezés a városlakók kilencven százalékát sújtja Európában
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) ma nyilvánosságra hozott jelentése [1] szerint a levegőben lévő ózon és részecskeszennyezés a városokban élő emberek több mint kilencven százalékának egészségét veszélyezteti Európában. A légszennyezés Európában évente több mint négyszázezer ember idő előtti halálát okozza, és sok milliárd eurójába kerül az egészségügynek, illetve – főleg a kiesett munkaidő miatt – a gazdaságnak. Tovább >>2013. szeptember 18. – Szili Katalin megdöbbenéssel fogadta a légszennyezés halálozási adatait
A részecskeszennyezés témájának szentelte tegnapi ülését az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága. A több mint 80 százalékban a fűtésből és közlekedésből származó apró szemcsék évi 16 ezer ember idő előtti halálát okozzák Magyarországon. Ez a szám Szili Katalint, a bizottság elnökét is megdöbbentette. Tovább >>


Képeslapok átadása2013. 09. 17. - Miniszteri válasz a buszcserét sürgető képeslapos petícióra
Miután több mint nyolcezer aláírt, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett képeslapot adott át a Levegő Munkacsoport a kormány képviselőjének,
Németh Lászlóné miniszter asszony (NFM) válaszlevélben tájékoztatott a kormány tevékenységéről a részecskeszennyezést illetően. Tovább >>2013. szeptember 11. – Kína és az USA újabb éghajlatvédelmi nyilatkozata
Nehezen megítélhető, hogy az éghajlatváltozás felismert veszélyei mellett mekkora szerepet játszott a gazdasági racionalitás abban, hogy annak a két államnak az elnöke, amelyek a világon a legtöbb F-gázt felhasználó berendezést gyártják, újabb nyilatkozatot tettek annak érdekében, hogy korlátozzák ezeknek az igen erős üvegházhatású gázoknak (ühg) a használatát. A Levegő Munkacsoport is részt vesz abban a kampányban, amely az F-gázok uniós szabályozásának szigorítása érdekében folyik. Az F-gázok használatának csökkentése új munkahelyeket és piacot is jelentene az Európai Unióban, kiszorítva az éghajlatot erősen károsító kínai és amerikai termékeket. Tovább >>


2013. szeptember 10. – Mentsük meg az Északi-sarkot!
Eltűnőben van az Északi-sarkvidék jege, amelytől mindannyiunk élete függ. Az elmúlt 30 évben elvesztettük a sarkvidéken úszó jégsapka háromnegyedét. A jég már több mint 800 000 éve állandó eleme a Jeges-tengernek. Ma azért is olvad, mert fosszilis tüzelőanyagokból is származó energiát használunk – a közeljövőben az Északi-sarkvidék az ember megjelenése óta először válhat jégmentessé. Ez nem csak az ott élő emberekre és állatokra – például a jegesmedvékre, narválokra, rozmárokra –, hanem ránk, a világ más helyein élőkre is pusztító hatást gyakorolhat. Tovább >>


2013. szeptember 2. – Amire az autó klímaberendezésénél ügyelni érdemes
A nagy hőség idején sokan bosszankodtak azon, hogy az álló gépkocsikat használták tulajdonosaik hűtött váróteremnek, jelentősen növelve a levegő- és zajszennyezést. A sok klímaberendezés használatával nemcsak az üzemanyag-fogyasztást és a helyi légszennyezést növeli, hanem az éghajlatot is károsítja, mivel a klímaberendezésekben alkalmazott hűtőközeg igen erős üvegházhatású gáz. Tovább >>2013. augusztus 23. – Nagy sikerű autómentes napok a fővárosban
Levélben köszönte meg Tarlós István főpolgármesternek és munkatársainak a Levegő Munkacsoport, hogy sikeresen mentesítették a gépjármű-forgalomtól budapesti belső területeinek jelentős részét augusztus 19-én és 20-án. A budapestiek és ide látogatók tömegei élvezettel vették birtokukba ezeket a területeket, ahonnan az év többi napján elriasztja a gyalogosokat a hatalmas gépjármű-forgalom. Tovább >>


2013. augusztus 15. – Évi 39 milliárd euró közpénz a légitársaságoknak
Egy új tanulmány szerint az eladósodott európai országok évente 39 milliárd eurótól esnek el, mivel a légitársaságok nem fizetnek üzemanyagadót és általános forgalmi adót. Ez a bevételkiesés csaknem akkora, mint a Magyarország éves költségvetése. Tovább >>


2013. augusztus 13. – Sikerrel zárult a a turistabuszok elleni tüntetés
Elérték céljukat a lakók, akik Budapest belvárosában, a Bajcsy-Zsilinszky úton tüntetést szerveztek múlt pénteken. Négy bérház összefogásával tartották meg a demonstrációt a Bazilikánál a gyakran több sorban, járó motorral parkoló turistabuszok ellen. Szerencsére a lakóknak ezentúl egy kicsit kevesebb zajt és füstöt kell elviselniük az ablakuk alatt, az V. kerület alpolgármestere Puskás András ugyanis a BKK-val való egyeztetés után megígérte, hogy hamarosan megszüntetik a parkolót. A Levegő Munkacsoport támogatta a lakók kezdeményezését, és továbbra is fellép a súlyosan szennyező turistabuszok ellen. Tovább >>


2013. augusztus 8. – Tüntetés a szennyező turistabuszok ellen
Megelégelték a füstokádó és zajos turistabuszokat Budapest belvárosában a Bajcsy-Zsilinszky út 20-24. alatti lakók. Augusztus 9-én 127 ingatlantulajdonos egész napra lezárja a házuk előtt a buszok parkolására kijelölt helyeket. A tüntetésre reggel 7-től este 7-ig várják a szimpatizánsokat, a média képviselőire és a döntéshozókra délelőtt 10-től 12-ig, délután 16 órától számítanak. Tovább >>


2013. augusztus 7. – Buszcserét követel a lakosság
Több mint nyolcezer aláírt, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett képeslapot és egy levelet nyújtott ma át a Levegő Munkacsoport a kormány képviselőjének. Az aláírók támogatásukról biztosítják a kormány programját a súlyosan egészségkárosító részecskeszennyezés csökkentésére, és sürgetik az elavult autóbuszok mielőbbi lecserélését korszerű, lehetőleg nulla emissziós járművekre. Tovább >>

2013. július 26. –  Kisfilm a részecskeszennyezésről

Európában minden évben több mint 300 000, Magyarországon 16 000 ember veszti el idő előtt az életét a részecskeszennyezés (PM10) miatt. Azokról a rendkívül apró méretű szemcsékről és csöppöcskékről van szó, amelyek főleg a közlekedés (mindenekelőtt a dízeljárművek) és a fűtés következtében kerülnek a levegőbe. Nemzetközi összefogással kilenc civil szervezet – köztük a Levegő Munkacsoport – indított kampányt a részecskeszennyezés csökkentésére az Európai Bizottság LIFE+ programja, a ClimateWorks amerikai alapítvány és az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (European Climate Foundation) támogatásával. A szervezők kérnek mindenkit, hogy az emberek felvilágosításával, a téma fontosságáról való meggyőzésével és egyéb módon is segítsék a PM10-szennyezés visszaszorítását, a lakosság egészségének és a környezet állapotának javítását. Erről szól a kampány keretében készült 3 perces kisfilm. Tovább>>


2013. július 11. –  Az eddig feltételezettnél is súlyosabb egészségügyi károkat okoz a légszennyezés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss légszennyezettségi jelentése is azt mutatja, hogy az EU döntéshozóinak az eddigieknél is komolyabban kell foglalkoznia a témával Anne Stauffer, az Egészség és Környezet Szövetség (HEAL) helyettes igazgatója szerint. Az új eredmények többek között a cukorbetegséggel és  különböző születési rendellenességekkel is kapcsolatba hozták a légszennyezést. Tovább>>2013. július 4. – Hová költöznek a tengerár elől menekülők?
Az óceánok és a tengerek szintje egyre emelkedik az éghajlatváltozás miatt. Ma a tengerszint már 18 centiméterrel magasabb, mint 100 évvel ezelőtt. Ha továbbra is az eddigi, sőt növekvő mértékben bocsátjuk ki azokat a gázokat, amelyek globális felmelegedést okozzák, akkor 2100-ra akár egy métert is emelkedhet a tenger. Amint a http://geology.com/sea-level-rise/ honlapon látható, már ekkor is sok millió ember lakóhelye kerülne víz alá, így például a tenger elnyelné Rotterdam, Amszterdam és Hamburg nagy részét. Kérdés, hogy ebben az esetben hová fog vándorolni ez a sok ember, többek között mi lesz ennek a hatása Magyarországra. Tovább>>


2013. június 26. – Tíz éves a londoni dugódíj – néhány tanulság

Napirendjén tartja a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága a dugódíj kérdését. A sokoldalú tájékozódás jegyében biztosítottak Szaniszló Sándor, a bizottság elnöke lehetőséget a Levegő Munkacsoportnak arra, hogy ismertesse a Tiszta Levegőt! és a Korommentes levegőt! projekt nemrég elkészült tanulmányát a londoni személyforgalmi behajtási díj néhány tanulságáról. Tovább>>


2013. június 21. – A matricák kora után - Konferencia a használatarányos útdíjról
 Felgyorsulni látszanak a dolgok, mindjárt július elseje lesz, amikoris – mint tudjuk – mindenképp beindul Magyarországon a kilométer- és szennyezésarányos útdíjszedés. A díjat 6513 kilométeren, vagyis a települési utakat is beleszámítva a teljes úthálózatnak  kevesebb mint 5 százalékán  fogják szedni. Nem csoda, hogy azok, akiknek az élete emiatt biztosan megváltozik, és mi, a Levegő Munkacsoporttól, akik oly régen várunk egy ehhez hasonló változásra, megtöltöttük a Jarl Kinnarps House Váci úti konferenciatermét június 14-én, pénteken. Tovább>>


2013. június 8. – A tehergépkocsik útdíja nagy előrelépés, de van még tennivaló
Végre van törvény Magyarországon a kilométer- és szennyezésarányos útdíjról, és díjszabás is van hozzá! A Levegő Munkacsoport fennállása óta – 25 éve – mindent elkövetett azért, hogy a használó és a szennyező fizet elv maradéktalanul érvényesüljön útjainkon. Bár maga a törvény óriási előrelépést jelent, a Levegő Munkacsoport alapvetően elhibázottnak tartja, hogy éppen ott nem szednek útdíjat, ahol a teherautók a legnagyobb veszélyt jelentik a lakosság egészségére. Tovább>>


2013. június 5. – Élelmet üzemanyag helyett!
Zöld szervezetek szorgalmazzák, hogy a kormány, ill. európai parlamenti képviselőink egyaránt szavazzák meg az agroüzemanyag célkitűzések drasztikus csökkentését és sürgetik az agroüzemanyagok előállítására és felhasználására adott támogatások és adókedvezmények felszámolását. Tovább>>2013. május 27. – Logisztikusok a levegő tisztaságáért: Radó Dezső Díjat kapott Dr. Bóna Krisztián
A teherforgalom a mindannyiunk egészségét károsító légszennyezés egyik jelentős forrása. A gépjárművek által a levegőbe bocsátott legveszélyesebb szennyező anyag a PM10, vagyis a rendkívül apró méretű részecskék.  Tovább>>2013. május 7. – Elég az üzemanyag-pocsékolásból!
Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (amelynek a Levegő Munkacsoport is tagszervezete) üdvözli az április 24-én megtartott kulcsfontosságú szavazás eredményét, melynek értelmében 2020-tól a személygépjárművek üzemanyaghatékonyabbak lehetnek. Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága megerősítette, hogy a 2020-ban értékesítendő új járművek esetén előírás lesz a körülbelül 3,9 liter/100 km-es átlagfogyasztás (ez 95 g CO2 a Parlament ajánlása szerint 2025-re az új autók fogyasztását 3 liter/100 km alá kell csökkenteni (vagyis a kibocsátást 68-78 g CO2/km-re) Jelenleg ez az érték új autók esetén a gyári tesztek mérései szerint átlag 5,5 liter/100 km, de valós közúti használatban ez ténylegesen 6,6 litert jelent. Tovább>>


2013. május 4. – 30 km/órával az életért
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése alapján a Föld jelenlegi népességének fele városokban él, 2050-re pedig ez az arány 70%-ra fog nőni. A nagyvárosok napi logisztikáját a sok munkába járó tovább nehezíti. Egyszerre a lakosok és a saját életüket is megkeserítik azzal, hogy 4x3 méteres járművükben ülve araszolnak, a drága idejüket és az üzemanyagot pazarolják, miközben a környezetre is károsak, és számos baleset okozását, ill. elszenvedését kockáztatják. Tovább>>2013. május 2. – Tanulmány a tíz éves londoni dugódíj okán

2003. február 17. óta kell – a magyarországi autópálya-matricához hasonlóan előre – behajtási díjat fizetniük az autósoknak London belvárosának legközepében. Akkor, tíz évvel ezelőtt ez az előre fizetős és a fizetés megtörténtét automatikus rendszámfelismeréssel ellenőrző rendszer volt a legfejlettebb megoldás egy zónában a forgalom csillapítására, az – ijedősebb vagy takarékosabb – autósok elriasztására. De akkor már folytak az előkészületek a műholdvevős navigáció lehetőségeit kihasználó útdíjbeszedésre Németországban, és készülgettek DSRC-s, rádiós-azonosításos  autópályadíj-beszedő rendszerek is. Szingapúrban 1988 óta városi útdíjszedésre is használják a DSRC-t. Tovább>>


2013. április 24. - Légszennyezés: érthetetlen a kormány halogatása
A PM10-szennyezés csökkentését szolgáló intézkedések halogatásával a mostani kormány - elődeihez hasonlóan - emberek tízezreinek korai haláláért és milliók megbetegedéséért, szenvedéséért felelős. Sajnálatos módon a kormány még azokat az intézkedéseket sem hozta meg, amelyek nem kívánnak meg komolyabb állami ráfordítást, sőt esetenként jelentős többletbevételhez juttatnák az államot. Tovább>>2013. április 23. -  A bioüzemanyag évi 10 milliárd eurójába kerül az EU adófizetőinek
A pénzhiánnyal küszködő EU-tagállamok 2011-ben mintegy 10 milliárd eurót (a Ciprusnak nyújtandó mentőcsomaggal megegyező összeget) költöttek a bioüzemanyag-ipar támogatására - állapítja meg a Nemzetközi Intézet a Fenntartható Fejlődésért (International Institute for Sustainable Development, IISD) tanulmánya. Tovább>>2013. április 22 - Légszennyezésről szóló kiállítás a Zöld7-en
Légszennyezésről szóló plakátkiállítás nyílt hétfőn az Erzébetvárosi Önkormányzat épületében a Föld napja alkalmából szervezett Zöld7 elnevezésű programsorozat keretében. A vándorkiállítást, melyen a Levegő Munkacsoport a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés fontosságát mutatja be, Vattamány Zsolt Erzsébetváros polgármestere és Lukács András a Levegő Munkacsoport elnöke nyitotta meg. A hét folyamán a civil szervezet munkatársai három napon két-két rendkívüli környezetvédelmi órát tartanak az önkormányzat épületébe látogató osztályoknak.
Ugyanezen a napon a soroksári Táncsics Mihály Művelődési házban is megnyílt a szállópor veszélyeiről szóló kiállítás. Ezen a helyszínen május 6-ig tekinthetők meg a plakátok.2013. április 17. -  Az autógyártók manipulálják az üzemanyag-fogyasztási teszteket
Egy friss jelentés szerint a tesztelés során mért hivatalos üzemanyag-fogyasztási értékek átlagosan csaknem negyedével alacsonyabbak azoknál az átlagértékeknél, melyeket az autósok valós közúti használat közben mérnek. Tovább>>


2013. április 15. - Életeket ment és kevésbé szennyező az új formájú teherautó
Biztonságosabbak, környezetbarátabbak lehetnek és üzemanyag-fogyasztásuk is csökkenhet a tehergépkocsiknak, ha elfogadásra kerül egy uniós jogszabály ma előterjesztett módosító javaslata.(1)Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja) és a Közúti Balesetek Áldozatai Európai Szövetsége üdvözli az Európai Bizottság javaslatát a tehergépjárművek engedélyezett súlyának és méretének változtatásáról. A javaslat fordulópont a közlekedésbiztonságban és bár kicsi, de örvendetes lépés a közlekedés okozta légszennyezés csökkentésére. Tovább>>2013. április 11. - Határozottabb uniós fellépést a tisztább levegőért!
Az EU környezetvédelmi minisztereinek találkozóján a magyar kormány támogassa azokat a törekvéseket, amelyek a levegő szennyezettségének jelentős csökkentésére irányulnak - ezt kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez intézett levelében a Levegő Munkacsoport.
 Tovább>>
2013. március 21. - Most a Volánbusznál jár a villanybusz
Buda-környéki településeken tart a napokban próbaüzemet az eBUS-12 típusú villanybusz. Miután elődje a nyáron a BKV-nál tartott próbajárata során elnyerte mind az utasok, mind a járművezetők tetszését, most a Volánbusz teszteli a jármű újabb változatát. A korábbihoz képest még korszerűbb, kényelmesebb villanybuszt most is kipróbálhatják az utasok. Tovább>>

2013. február 22. - Kisebb bűz a buszokon - köszönet a BKV-nak!
A Levegő Munkacsoport többszöri sürgetését követően a BKV jelentősen javította buszainak kipufogórendszerét, amivel hozzájárult az utasok jobb egészségi állapotához és kellemesebb közérzetéhez.
 Tovább>>

 2013. február 15. - Ne csak egy sáv legyen a Kossuth Lajos utcában!
Azzal keresték meg többen a Levegő Munkacsoportot, hogy a budapesti Ferenciek terének mostani lezárása bebizonyította: elegendő lenne a Kossuth Lajos utcán mindkét irányba egy sáv, amelyen a buszok és a többi gépjármű is közlekedne. Így hatalmas terület szabadulna fel, amit a gyalogosok, kerékpárosok, a növényzet számára lehetne átadni. Olyan kellemes környezetté válna, amelyen örömmel sétálnának a budapestiek, és amely szerte a világból vonzaná a turistákat. Tovább>>


2013. január 31. -  Együttműködés Szlovákiával menthetné meg az útdíjat
Levélben hívta fel Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét a Levegő Munkacsoport arra, hogy határidőre bevezethető az elektronikus útdíj, ha összefog Magyarország és Szlovákia kormánya. Erre lehetőséget ad a nehéz tehergépjárművekre egyes infrastruktúrák használatáért kivetett díjakról szóló uniós irányelv. Tovább>>2013. január 22. - A Levegő Évéről a vidékfejlesztési miniszterrel
A Levegő Éve - sajtótájékoztatóFazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Illés Zoltán környezetügyi államtitkár tegnap egyeztetést folytatott Lukács Andrással, a Levegő Munkacsoport elnökével és munkatársaival a súlyosan egészségkárosító szálló por (PM10) csökkentésének lehetőségeiről. A Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott találkozóra azt követően került sor, hogy a Levegő Munkacsoport levélben hívta fel a miniszter figyelmét: 2013-at az Európai Unió a Levegő Évének nyilvánította, ami még inkább aláhúzza annak a szükségességét, hogy a kormány érdemi intézkedést hozzon a légszennyezés mérséklésére. Tovább>>2013. január 14. - Kiállítás a légszennyezésről a Terézvárosban
Kiállítás a TerézvárosbanAz egészséget erősen károsító részecskeszennyezés veszélyeiről és a lehetséges megoldásokról nyílt kiállítás a Budapest VI. kerületi Eötvös10 Kultúrházban. A kiállításon a Levegő Munkacsoport a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés fontosságát mutatja be az érdeklődőknek. A megnyitón Simonffy Márta alpolgármester és Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese arról beszélt, hogy még egy olyan kisebb, sűrűn beépített belső kerületben is, mint a Terézváros, sokat tehetünk a tisztább környezetért, ha ismerjük a szennyezések okait és a csökkentés lehetőségeit. Tovább>>
2013. január 11. - Megnyílt a Levegő Munkacsoport vándorkiállítása az V. Arany János utca 10-ben
Ez az első helyszíne a kiállításnak 2013-ban, amely az Európai Unióban a tiszta levegő éve. Tiszta levegőre pedig mindnyájunknak szükségünk van. Ezért fontos, hogy mindent megtegyünk az általunk okozott levegőszennyezés csökkentéséért, olyan technikák bevezetéséért, amelyek lehetőleg nem járnak légszennyezéssel. Ez a kiállítás ezen technikák, megoldások, intézkedések közül mutat be egy csokrot. Tovább>> 2013. január 9. - Évente 420 ezer értelmetlen halál
Évente 420 ezren halnak meg idő előtt a légszennyezés következtében az Európai Unióban. "Ez a szám tizenhétszer magasabb, mint a közlekedési balesetben elhunytak száma - mondta Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa a Levegő Éve nyitókonferenciáján tegnap Brüsszelben."
Tovább>>2013. január 8. - Sápad az autó fénye a fejlett országokban?
A világ egyik leggazdagabb és legversenyképesebb országában, Dániában kevesebb személyautó jut ezer lakosra, mint Csehországban. Amerikában sokan költöznek a városközponttól távoli kertvárosi villákból a sűrűbb városi szövetben épült társasházi lakásokba. Bécsben, a sikerre tekintettel, tovább bővítik az autómegosztási hálózatot (a közautót), aminek következtében egyre többen mondanak le a saját autóról. A Levegő Munkacsoport más környezetvédő civil szervezetekkel együtt már régóta figyelmeztet arra, hogy az egyéni autótulajdonlás helyett az emberek ésszerűbb célokra fogják költeni a pénzüket, és erre a várostervezésnek és városüzemeltetésnek is idejében fel kell készülni.
Tovább>>


2012. december 14. - Ne csak Magyarországon legyen magas a gázolaj adója!
Európai és nemzeti környezetvédő szervezetek azzal a kéréssel fordultak az EU-tagországok pénzügyminisztereihez, hogy hagyják jóvá a gázolaj kötelezően legkisebb adómértékének jelentős emelését az energiadó-irányelv felülvizsgálatakor. A civil szervezetek - köztük a Levegő Munkacsoport - levelükben rámutattak, hogy rendkívül igazságtalan a jelenlegi helyzet, hiszen egyes tagországok, kihasználva a földrajzi helyzetüket, alacsonyan tartják a gázolaj adóját, hogy minél többen náluk tankoljanak. Az emiatti üzemanyag-turizmus azonban jelentős bevételtől fosztja meg a szomszédos államokat.
Tovább>>2012. december 11. - Legyen az embereké hétvégén a pesti rakpart!
2012 tavaszától kezdve minden hétvégén zárják le a gépjármű-forgalom elől a pesti alsó rakpartot, így biztosítva, hogy azt az emberek szabadidős célokra használják - ezt kérte a Levegő Munkacsoport 2012 januárjában a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójától, Vitézy Dávidtól.
Tovább>>2012. november 12. - A részecskeszennyezésről tárgyalt az országgyűlési bizottság
A súlyosan egészségkárosító részecskeszennyezés (PM10) csökkentési programjának előrehaladásáról tárgyalt ma az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága. A válság hatására nemhogy nem csökkent, hanem még nőtt is a Magyarországon évente 16 ezer idő előtti elhalálozást okozó szennyezés koncentrációja a levegőben.
Tovább>> 2012. november 8. - Nem sürgető a buszcsere? - Meghívó Tarlós Istvánnak!
Nemcsak a hármas metró állapota, hanem a buszoké is azonnali intézkedéseket követel, írta Tarlós Istvánnak címzett levelében a Levegő Munkacsoport. A főpolgármester ugyanis nemrég kijelentette, hogy a BKV buszainak cseréje kevésbé sürgető. A statisztikák szerint viszont Budapesten az elmúlt 20 évben a tüdőrákosok száma 230 százalékkal, az asztmásoké 480 százalékkal emelkedett, aminek egyik fő oka a dízeljárművek, köztük a buszok kipufogógáza.
Tovább>> 2012. október 31. - Ne emeljék a budapesti tömegközlekedés tarifáit!
Levélben kéri a Levegő Munkacsoport Tarlós István főpolgármestert, hogy ne emeljék a budapesti tömegközlekedés tarifáit. A korábbi jegyáremeléseknél többször bebizonyosodott, hogy annak eredménye nem a bevételek várt emelkedése, hanem az utasok elpártolása és a bliccelők arányának növekedése.
Tovább>> 

2012. október 29. - Miért támogatja a Levegő Munkacsoport a V0 vasútvonal megépítését?
Elengedhetetlen a szállítási volumenek csökkentése a következő évtizedekben, és a magmaradó szállítások tetemes részét is vasútra kell terelni ahhoz, hogy megelőzzük a klímakatasztrófát. A Levegő Munkacsoport azért támogatja a Budapestet délről elkerülő V0 vasútvonal megépítését, mert nagy áteresztőképességű új kapacitást hozva létre, anélkül teszi lehetővé a vasúti áruszállítás erőteljes növelését, hogy vitatkozni kellene azon, az elővárosi személyszállítás és a tranzit áruszállítás közül melyiknek álljon a szemafor.
Tovább>>
2012. október 26. - "... puha szárnyakon száll a korom..."
A Levegô Munkacsoport vándorkiállítása megérkezett Kőbányára. Az egészségkárosító szálló por csökkentésének lehetôségeiről szóló tárlat a a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Körgalériájában (1105 Budapest, Szent László tér 7-14.) tekinthető meg 2012. októben 26-tól november 22-ig.

2012. október 25. - Valódi átalakítást a Ferenciek terén!
Támogatandó a Belváros főutcájának kialakítása, egy élhető városközpontnak a megteremtése. Ugyanakkor aggályosak a Ferenciek terének átalakításáról szóló tervek, amelyek tegnap láttak napvilágot - állapítja meg Rogán Antal belvárosi polgármesternek küldött levelében a Levegő Munkacsoport, a Magyar Közlekedési Klub, a Szeretem Budapestet Mozgalom és a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület. Az eddigi egyeztetéseken ugyanis mindig szempont volt a kerékpáros közlekedés javítása a Kossuth Lajos utca tengelyében (aminek alapfeltétele mindkét oldalon egy sáv elvétele az autóforgalomtól - a Ferenciek terén is), és kinyilvánított cél volt a villamos visszaépítésének előkészítése.
Tovább>> 2012. október 16. - A fűtéstechnikai múzeumok nem a társasházakba valók!
Épületeink korszerűsítésének több évtizedes lemaradását és egyúttal az építőipar krónikus megrendeléshiányát is enyhítheti annak a javaslatnak a megvalósítása, amelyet a Levegő Munkacsoport küldött el Kovács Pál energiaügyekért felelős államtitkárnak.
Tovább>> 2012. október 11. - Végveszélyben a kamionok vasúti szállítása?
A kamionok vasúton történő szállítása, a RoLa tisztességes piaci körülmények között versenyképes, nem szorul állami támogatásra. Mindaddig azonban, amíg a RoLának meg kell fizetnie a pályahasználati díjat, a kamionok viszont lényegében nem fizetnek útdíjat, nem egyenlők a feltételek. Ezért elkerülhetetlen a RoLa állami támogatása mindaddig, amíg be nem lép a kamionok használat- és szennyezésarányos útdíja.
Tovább>> 2012. október 4. - Avarégetés, avagy tombol a hülyeség kora
Bűzös, marja a szemet, a hamuval nem tudunk mit kezdeni, mégis égetjük az avart. A jogszabályok általában lehetővé teszik, noha szembe megy az uniós rendelkezésekkel. Magyar "népszokás", így csináljuk emberöltő óta akkor is, ha mérgező, értékes szerves anyagot rombol szét és mindenki utálja, legfőképp a háziasszonyok egy adag frissen mosott teregetésre váró ruhával.
Tovább>>2012. szeptember 20. - Autómentes hétvége
Budapest tizenegyedik alkalommal rendezi meg az Autómentes napot. Az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozat zárónapján, szeptember 22-én, szombaton a lezárt Andrássy úton lesznek a rendezvénysorozat fő eseményei. A Levegő Munkacsoport sátra a Kodály köröndnél 10 órától 18 óráig várja a kicsiket és nagyokat környezeti tanácsadással, játékokkal, rövid ismeretterjesztő előadásokkal, ajándékokkal.
Tovább>>2012. szeptember 12. - Mitől "javult" Budapest levegőminősége?
Budapest legforgalmasabb helyein lévő automata légszennyezésmérő állomások hónapok óta nem szolgáltatnak adatot egyes súlyosan légszennyező anyagok koncentrációjáról. A Levegő Munkacsoport levélben kérte Illés Zoltánt, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárát, hogy haladéktalanul intézkedjen a lakosság egészségi állapota szempontjából fontos adatszolgáltatás helyreállítása érdekében.
Tovább>>


2012. szeptember 10.  -  (Füst)ködösít a Pannon Hőerőmű Zrt.
Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség megvétózta a Pannon Hőerőmű Zrt. szénbányanyitási terveit. A zöldhatóság többek között azzal az indokkal semmisítette meg a korábban már első fokon kiadott egységes környezethasználati engedélyt, hogy a bányaművelés során képződő por káthatja a környező erdőket, és hogy a dokumentáció nem terjed ki minden tényezőre.
Tovább >>


2012. szeptember 4. - Facebook kappány indult
A nagyrészt a dízelmotorok által kibocsátott korom miatt Európában évente 300.000 ember hal meg idő előtt.
Itt az idő, hogy visszaszorítsuk ezt a szennyezést! Csatlakozz a nemzetközi Facebook kampányhoz! 
Tovább >>"Diesel soot is responsible for 300.000 premature deaths in Europe and the increasing climate change.
It`s time to fight this pollutant!
http://www.facebook.com/events/340469046040479/

2012. augusztus 25. -  Ahol van díjköteles út, ott sok helyen zsúfolt a többi
Leterelődés - ez a magyar szakszó arra, amikor egy gépkocsi a jobb, gyorsabb, biztonságosabb útról letér egy vele nagyjából párhuzamosan haladó keskenyebbre, lassabbra, kanyargósabbra és persze veszélyesebbre. A letérésnek egyetlen komoly célja szokott lenni, a spórolás. A következményeit viszont - elsősorban - az arrafelé lakók szenvedik meg. Egyik fő ellenszere a minden úton fizetendő útdíj.
Tovább>>


2012. augusztus 14. - Megalapozatlanul hoznának döntést az útdíjról?
Aggodalomra ad okot az a válasz, amelyet Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter adott Jávor Benedek országgyűlési képviselő "Megalapozottan dönt-e a Kormány az útdíjról?" című kérdésére. A válasz alapján felmerül a gyanú, hogy a kormány nem olyan útdíjszedési törvény előkészítésén dolgozik, amely legjobban szolgálná Magyarország érdekeit - írta a Levegő Munkacsoport abban a levelében, amelyet tegnap juttatott el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vezetőjének.
Tovább >>


2012. augusztus 9. - A Levegő Munkacsoport kiállítása az A38 hajón
Most azért is érdemes az A38 Hajóra menni, mert ott látható még egy hétig a Levegő Munkacsoport levegőszennyezésről (és a megelőzés lehetőségeiről) szóló PM 10 kiállítása. Nézzétek meg, osszátok meg, lájkoljátok - és ne szennyezzetek ti sem!
Tovább >>
A kiállítást itt és most is megtekintheted, ha letöltöd innen:


2012. augusztus 10. - Telekocsival a légszennyezés és a dugók ellen
Az utakon egy személyautóban átlagosan több mint két üres hely van. Különösen azokban, amelyekben reggel munkába mennek az emberek. Ha az autók egy részét otthon hagynák, és vezetőik beülnének egy-egy üres helyre a többiben, kevesebb autó lenne az utakon. A Lélegzet Alapítványnak a Levegő Munkacsoporttal együttműködve indított kampánya a telekocsizást mint eszközt népszerűsíti, amivel az autósok maguk tehetnek a dugók és a környezetszennyezés ellen. Tovább >>


2012. július 24. - Gyorsbusz a XXI. században
Június végén találkoztak Budapesten a fenntartható közlekedés elkötelezett hívei a New York-i székhelyű Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet (Institute for Transport and Development Policy) éves konferenciáján, hogy bemutassák egymásnak eredményeiket és megvitassák, mit lehet máshol is hasznosítani belőlük. A résztvevők a gyakorlatban is kipróbálták a Combinót, hogy értékelni tudják a teljesítményét. Tovább>>2012. július 20. - Útdíjat minden úton szedni kell!
A Levegő Munkacsoport megpróbálta kideríteni, személy szerint kik a közéletbe 2012. július negyedikén berobbantott FairTransfer "közgazdász és mérnök" tagjai, de nem járt sikerrel. Tovább>>2012. július 18. - A vörösiszap pora - akcióban a bányahatóság
A tavaszi szelek felkapták az időjárás kénye-kedvének kitett, a Devecser térségében súlyos szennyezést okozó cég (MAL Zrt.) által lefedetlenül lerakott vörösiszapot, és messze szállították, fuldokló, vörös felhőbe burkolódzó településeket hagyva hátra. Tovább>>
2012. július 13. - Civilek Európa tiszta levegőjéért
EEBAz Európai Környezetvédelmi Iroda Tiszta Levegő Munkacsoportjának tanácskozása Brüsszelben - A 140 tagszervezettel rendelkező, 1974-ben alapított nemzetközi környezetvédelmi civil szervezet, az Európai Környezetvédelmi Iroda aktívan részt vesz az EU környezeti politikájának formálásában, észrevételeivel felhívja a figyelmet a civil társadalomban érezhető problémákra, harcol az egészséges környezetet és a biodiverzitás megőrzését biztosító előírások bevezetéséért, tudatformáló kampányaival elősegíti a környezetvédelmi célok megvalósítását. Tovább>>2012. június 29. - Hogyan lehet fenntartható városokat építeni?
Véget ért a "Követendő példák megvalósítása - a fenntartható közlekedés és területfejlesztés tapasztalatai európai városokban" című nemzetközi konferencia, amelyet a New York-i székhelyű Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet (ITDP) rendezett Budapesten a Levegő Munkacsoporttal együttműködésben.
Tovább>>  
A konferencián a Levegő Munkacsoport bemutatta a légszennyezésről szóló vándorkiállításának angol nyelvű változatát.2012. június 20. - Villanybusz a BKV vonalain
A Törökbálinti Önkormányzat anyagi és technikai támogatásával és a Levegő Munkacsoport közreműködésével hat hetes próbaüzemre Magyarországra érkezett egy elektromos meghajtású busz (eBUS-12). A jármű Budapesten és környékén, valamint Szegeden és Székesfehérváron fog járni, és július 2-ától kezdve utasok is igénybe vehetik majd a BKV különböző vonalain.
Tovább>> 


2012. június 19. - Nekünk ez bűzlik!
Egyetlen óceánjáró annyi szennyezőanyagot bocsát ki, mint 5 millió személyautó ugyanakkora távolságon. A tengerjáró hajók okozta légszennyezés ma 26 ezer korai halálesetet, több tízezer tüdőbetegséget, továbbá több százezer kiesett munkanapot okoz az Európai Unióban. Ezek a számok az energiahatékonyság javításával csökkenthetők lennének.
Tovább>> 2012. május 24. -  Szüntessék meg a kormányok az energiapocsékolás támogatását!
Ténylegesen számolják fel a fosszilis energiahordozók kitermeléséhez és fogyasztásához nyújtott állami támogatásokat a világ vezetői! Ne csak ígérgessenek, mint eddig - ezt követelik civil szervezetek világszerte Tovább>>2012. június 5. - Budatétényen nyílt meg a légszennyezésről szóló kiállítás
Magyarországon évente 16 000 ember veszíti életét idő előtt és több mint 10 millió napot töltünk évente a levegőbe kerülő részecskeszennyezés (PM10) miatt. A Levegő Munkacsoport vándorkiállításon mutatja be, hogy mit tehet a lakosság és a döntéshozók a szállópor-szennyezés visszaszorítása érdekében. A plakátkiállítás legutóbb az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban volt látható.
Tovább>> 2012. május 19.  -  Az energiaadók előnyösebbek a gazdaságnak, mint a jövedelemadók
Az energiára és a széndioxid-kibocsátásra kivetett adók sokkal előnyösebbek a gazdaság számára, mint a munkabéren lévő adóterhek - egy most megjelent tanulmány alapján erre hívta fel az uniós pénzügyminiszterek figyelmét több neves politikus. Tovább>>Védje a kamionok útdíja az utakat és a elepüléseket!
2012. május 15. -  Mennél hibásabb és öregebb egy út, annál nagyobb kárt okoznak benne a kamionok. De ez leginkább a személyautó-vezetők baja, akik nem győzik kerülni a kátyúkat, vályúkat, és tönkremegy az autójuk. Annál jobb tehát a közúti személyközlekedésnek - és a települések lakóinak is -, mennél inkább az autópályákra terelődnek a nehéz tehergépkocsik. Tovább>>


2012. május 9. - Angyalföldön a légszennyezési vándorkiállítás
 Magyarországon évente 16 000 ember veszíti életét idő előtt és több mint 10 millió napot töltünk évente a levegőbe kerülő részecskeszennyezés (PM10) miatt. A Levegő Munkacsoport vándorkiállításon mutatja be, hogy mit tehet a lakosság és a döntéshozók a szállópor-szennyezés visszaszorítása érdekében. Tovább>>


2012. április 26. - Föld napja a Corvinuson
A Levegő Munkacsoport a korommentes városokról szóló kiállításával vesz részt.
Tovább>>


2012. március 29. - Nőtt a légszennyezés 2011-ben
A tavalyi év során Budapesten tovább nőtt azon napok száma, amikor a levegő szennyezettsége túllépte az egészségügyi határértéket. A szennyezés hatékony csökkentésére készített kiváló kormányzati tervek továbbra is a minisztériumi íróasztalfiókokat gazdagítják, ugyanakkor a Magyarországgal szemben indított uniós jogsértési eljárás bírósági szakaszba léphet húsba vágó következményekkel. Tovább >>


12. február 10 - Országosan betiltják az avarégetést?
Az Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár által rendezett civil fórumon az avarégetés országos betiltását kérte a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője a nagy számú panaszra és rendkívüli légszennyezésre tekintettel. Tovább >>2012. február 10. - Nem sorscsapás a szmog!
Ismét veszélyes légszennyezettség fenyegeti országunk lakóit. A rákkeltő szálló por (PM10) koncentrációja az ország valamennyi mérőállomásán meghaladja az egészségügyi határértéket, Budapesten, Kazincbarcikán és Pécsett annak háromszorosát is. Tovább >>
2012. február 9. - Kiállítás a légszennyezésről a XII. kerületben

A részecskeszennyezés veszélyeiről és a lehetséges megoldásokról nyílt ma kiállítás a XII. kerületi Polgármesteri Hivatalban. A kiállítást rendező Levegő Munkacsoport a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjának fontosságát mutatja be a képviselőknek és minden érdeklődőnek annak érdekében, hogy elősegítsék a program végrehajtását. Tovább>>


2012. február 9. - Az OECD az energiatámogatások felszámolásáért
Az OECD nemrég tanulmányt jelentetett meg arról, hogy mekkora állami támogatásban részesül a tagországaiban a fosszilis energiák termelése és felhasználása. A Levegő Munkacsoportot érte az a megtiszteltetés, hogy elkészítse a tanulmány Magyarországra vonatkozó háttéranyagát. Tovább>>
 
2012. február 9. - Változóban az autózási szokások?
Ahogy megy föl az üzemanyagok ára, jelennek meg a tévéhíradókban a képek, hogy nincs már dugó Budapesten, lehet hajtani. Bár én a forgalmas útra néző ablakomból másképp látom a dolgot, biztos, hogy átalakulóban van az emberek közlekedési stratégiája. Tovább>>


2012. január 30. - Használatarányos legyen a budapesti útdíj!

Sajtóhírek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja egy havi budapesti úthasználati átalánydíj bevezetését. Annak alapján, ami eddig nyilvánosságra került, az ötlet elnagyolt, a gyakorlatban betarthatatlan és késlelteti a közlekedésfinanszírozás tartós megoldását. Tovább>>


2012. január 10. - Éghajlatvédelmi Teljesítmény Index
Sokféle módon lehet megbecsülni az egyes országok éghajlatvédelemi teljesítményét. Érdekes kérdés, hogy egy adott ország vajon jól teljesít, vagy rosszabbul, mint más országok. Ennek megválaszolására tesz most már hatodik éve kísérletet az Éghajlatvédelmi Teljesítmény Index (Climate Change Performance Index, CCPI). A német Germanwatch szervezet által, a Levegő Munkacsoport közreműködésével összeállított index módszertanilag folyamatosan fejlődik, és tervek szerint a következő években már nem csak a fosszilis tüzelőanyagok égetésére visszavezethető, hanem az erdőírtás nyomán fellépő szén-dioxid emissziót is be fogják építeni a számításokba. Tovább>>


2012. január 10. - Bukaresti buszokat
bukaresti buszA BKV súlyos finanszírozási gondjaira kínál olyan megoldást a Levegő Munkacsoport, amely egyúttal megóvja Budapesten az oktatást, egészségügyet, kultúrát, szociális ellátást, rendvédelmet és sportot a további megszorítások hátrányos következményeitől.  Tovább>>

2011. december 8. - Koromkampány az éghajlatért - fejlemények Európában
Mi történik Európában annak érdekében, hogy csökkenjen az éghajlatváltozáshoz jelentősen hozzájáruló koromkibocsátás? Erről tanácskoztak Berlinben 2011. november 9-10-én a Koromkampány az éghajlatért projekt résztvevői. Tovább>>

2011. november 30. - Európa virágzó negyedei
Az autómentes lakónegyedek egyre népszerűbbek, mert az átlagosnál jobb minőségű környezetet kínálnak, és nem utolsó sorban szükségtelenné teszik a saját személygépkocsi fenntartását és tárolását. Tovább>>

2011. november 16. - Elég a szmogból! - Féltjük a gyermekeinket  
szmog3Napok óta példátlanul magas légszennyezettségi értékeket mutatnak a mérőállomások országszerte. Csepelen például az egészségügyi határérték több mint négyszerese a rákkeltő szálló por (PM10) koncentrációja. Tovább>>
2011. november 15. - Kiállítás a képviselőknek a légszennyezésről

pm10 kiallitasA részecskeszennyezés veszélyeiről és a lehetséges megoldásokról nyílt ma kiállítás az Országház Irodaházában. A kiállítást rendező Levegő Munkacsoport a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjában foglalt intézkedésekre hívja fel a képviselők figyelmét annak érdekében, hogy forrás is legyen a végrehajtásukra. Tovább>>


2011. november 13. - Fűtési szezon vagy füstszezon?

Tucatjával érkeznek a panaszok a Levegő Munkacsoporthoz arról, hogy a településeket maró füsttel árasztják el a kémények. Sajnos majdnem minden esetben a fűtéssel, égetéssel kapcsolatos ismeretek hiánya vezet a hatalmas légszennyezéshez és pazarláshoz, esetenként tragédiákhoz. Tovább>>

2011. november 4. - Eső után köpönyeg a szmogriadó

szmog2Nem váratlanul szakadt ránk a szmog Budapesten. A levegő szennyezettsége ugyanis rendszeresen túllépi az egészségügyi határértéket. A szmogriadó most már szükséges, azonban ennél sokkal fontosabb lenne egy intézkedéssorozat, amellyel megelőzhető a súlyos légszennyezettség kialakulása. Tovább>>


2011. november 2. - Szmogriadó országszerte

szmogAz erős levegőszenyezettség miatt Nyíregyházán elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát. Budapesten és több nagyvárosban egyelőre a tájékoztatási fokozat van érvényben - mindannyiunkon múlik, hogy ne romoljon a helyzet. Az időjárás egyelőre nem siet a segítségünkre, péntekig nem várható komolyabb légmozgás.
Tovább>>

2011. október 20. - Megszűnik a kamionok vasúton szállítása?

rolaAz országgyűlés előtt lévő adótörvény-javaslat olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek elfogadása esetén külföldi kamionok további tízezrei zúdulnak majd útjainkra, és egyúttal összeomlik a ROLA, vagyis a kombinált fuvarozásnak az a módja, hogy vasúton szállítják a kamionokat. Tovább>>


2011. október 18. - Hatásos kormányprogram a légszennyezés csökkentésére

buszElfogadta a kormány a részecskeszennyezés (PM10) csökkentésének intézkedési programját. A PM10, amely elsősorban a közlekedésből, a fűtésből és egyéb energiatermelésből kerül a levegőbe, minden évben közel 16 ezer ember idő előtti halálát okozza, és több mint 10 millió betegen eltöltött napért felelős hazánkban. Tovább>>2011. október 14. - A teherautósok 80 százaléka valóban csal Budapesten
A Parking Kft. által végzett helyszíni ellenőrzés ugyanarra az eredményre jutott, mint amire fél évvel korábban a Levegő Munkacsoport csupán a statisztikai adatok elemzésével: a fuvarozók túlnyomó többsége jogsértő módon nem fizeti meg a behajtási díjat. Tovább >>

2011. október 13. - Miként csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása a közlekedésben?
December kilencedikéig mindenki leírhatja a véleményét itt arról, érdemes-e a közlekedésben az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős csökkentése érdekében szigorítani az új gépkocsik kibocsátási értékeit. A szeptemberben indult közösségi konzultációval az Európai Bizottság feltehetőleg támogatást keres a szigorítási elképzelésekhez, fel akarja mérni, mennyire ismerték fel és ismerik el az Unió polgárai és az érdekelt vállalkozások, érdekszövetségek annak szükséges voltát. Tovább>>


2011. szeptember 21. - Ismét Critical Mass kerékpáros felvonulás

CMIdén is több tízezer résztvevőt várnak a rendezők szeptember 22-én az Európai Autómentes Nap alkalmából rendezett Critical Mass kerékpáros felvonulásra. Tovább>>


 
2011. szeptember 19. - Kevesebb parkoló autót, több zöldet Budapesten!

Legyen jobb a közösségi közlekedés, és fogadja több pad és növényzet az embereket a közterületeken. Ennek érdekében az is szükséges, hogy Budapest egész területén legyen díjköteles a közterületi parkolás - jelentős kedvezménnyel a helyben lakóknak. A részletes sajtóközlemény itt olvasható:
2011. szeptember 16. - Közlekedj ÖKOsan! - Alternatív mobilitás
Az Európai Mobilitási Hét idén is a fenntartható közlekedést népszerűsíti. Azt, amit a Budapest Szíve programban megújult Belvárosi utcák ma már minden nap bizonyítanak: mennyivel hangulatosabb, ha a sétáló embereket, a közterületeket nem lepik el az autók, tiszta a levegő, és nem kell a motorzúgást túlkiabálni, ha megállnánk egy kicsit beszélgetni. Tovább>>
 
2011. augusztus 23. - Támad a nyári szmog!
A nyár végéhez közeledve újra növekszik a forgalom Budapesten, és az erős napsütés hatására egyre gyakrabban alakul ki nyári szmog. Ahogy arra az OMSZ is figyelmeztetett augusztus 22-én, "a fővárosban a délutáni órákban az ózon, este pedig a nitrogén-dioxid koncentrációja meghaladhatja az egészségügyi határértéket". Tovább>>
 
2011. július 20. - Mielőbb megvalósítandó a részecskeszennyezést csökkentő kormányprogram
A részecskeszennyezés (PM10) csökkentéséről szóló intézkedési program tervezete üdvözlendő és támogatandó, bár rendkívül megkésett - szögezte le az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) részére írt levelében Szabó Zoltán, a Levegő Munkacsoport témavezetője.
Tovább>>
 
 
 
 
2011. július 13. - Kályha az autó, esetleg mobil váróterem?
Ma ismét melegrekordra számíthatunk. Gondoljunk azokra, akiknek az egészségét veszélyezteti a hőség és a légszennyezés együttes hatása. Megállás után azonnal kapcsoljuk ki a gépjárművek motorját, illetve udvariasan figyelmeztessük erre a járó motorú, álló kocsijukban hűsölőket. Tovább>>
 
2011. június 1. - Új buszsáv a Budaörsi úton az élhetőbb Budapestért
A Levegő Munkacsoport üdvözli a Budaörsi úton kialakított új buszsávot, amely naponta sok tízezer ember életét könnyíti meg azzal, hogy meggyorsítja eljutásukat a munkahelyre vagy az iskolába. Egyúttal a BKV is jelentős költségeket takarít meg, hiszen a buszok rövidebb idő alatt tesznek meg egy-egy fordulót, ami lehetőséget ad a járatok sűrítésére is. Ez a mostani lépés jól illeszkedik abba a nemzetközileg immár általánossá vált folyamatba, hogy a közösségi közlekedést a városokban egyre inkább előnyben részesítik a személygépkocsi-forgalommal szemben. Ez érthető, hiszen azonos teljesítményre, egy utaskilométerre vetítve egy busz huszadannyi helyet és energiát használ, mint egy személyautó. Tovább>>
 
2011. május 25. - A tehergépkocsik szennyezésének költsége is benne lehet az útdíjban
Hosszú folyamat végére tett pontot az Európai Unió azzal, hogy lehetővé tette a tehergépkocsik által okozott levegő- és zajszennyezés költségeinek beépítését az útdíjakba. Az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament tegnap megegyezett abban, hogy így módosítják a tehergépkocsik útdíjáról szóló uniós jogszabályt, az úgynevezett Euromatrica-irányelvet. Tovább>>
 
2011. május 14. - Elfogadás előtt a részecskeszennyezés elleni kormányprogram
Márciusban a Környezet- és Természetvédők XXI. Országos Találkozójának (OT) résztvevői állásfoglalásban emelték föl szavukat a levegőszennyezés ellen. A találkozó előtt nem sokkal fogyott el ugyanis az a 35 nap Miskolcon és Budapesten, amennyin az Európai Unió rendelete egy éven belül megengedi, hogy egy köbméter levegőben több legyen a szálló por (részecske, PM10), mint 50 mikrogramm. Az állásfoglalás 31 pontos javaslatcsomagja szól az önkormányzatokhoz és szól a kormányhoz is. Dr. Völner Pál levélben válaszolt a javaslatokra. Tovább>>
 
2011. május 2. -  Aláírásgyűjtés a pokoli légszennyezés csökkentéséért
A nagy sikerű Critical Mass kerékpáros felvonulás alkalmából, 2011. április 30-án indította a Levegő Munkacsoport aláírásgyűjtő kampányát azért, hogy egészségünk, életünk megóvása érdekében a Fővárosi Önkormányzat Budapesten csak olyan dízeljárművek közlekedését engedélyezze, amelyek hatékony részecskeszűrővel rendelkeznek. Tovább>>
 
2011. április 29. -  Critical Mass: Szűrőt a dízelekre, ne az emberekre!
Most szombaton kerül sor a következő Critical Mass kerekpáros felvonulásra Budapesten. Ebből az alkalomból a Levegő Munkacsoport aláírásgyűjtést kezd a Fővárosi Önkormányzathoz intézendő petíciójához, amelyben azt kéri, hogy egészségünk, életünk megóvása érdekében Budapesten csak olyan dízeljárművek közlekedését engedélyezzék, amelyek hatékony részecskeszűrővel rendelkeznek. Tovább>>
 
 2011. április 7. - Hamarosan az Európai Bíróságra idézhetik hazánkat a légszennyezés miatt
Olaszország, Spanyolország, Portugália, Svédország és Ciprus után április 6-án Belgiumot is az Európai Bíróság elé idézte[i] a légszennyezettségi határértékek[ii] be nem tartása miatt az Európai Bizottság. A listán Magyarország a következő, így akár egy héten belül a bíróság elé idézhetik hazánkat az egészségügyi határértéket rendszeresen meghaladó részecskeszennyezés miatt. Tovább>>
 
2011. március 29. - Zöld szervezetek állásfoglalása a légszennyezésről
Hazánkban az éves összes halálesetek mintegy 12 százaléka, azaz összesen 16 ezer ember halála a levegőben lévő szálló por- és koromszennyezés miatt következik be. Évről évre növekszik az asztmában, tüdőrákban, valamint szív- és keringési betegségekben szenvedők száma. Egy friss felmérés szerint[1] Európa egyik legszennyezettebb városa Budapest, csak Bukarestet előz meg bennünket a részecskeszennyezés miatti életvesztés tekintetében. Megfelelő intézkedésekkel azonban jelentősen csökkennének a szennyezés miatti elhalálozások, megbetegedések. Tovább>>
 
2011. március 16. - Ne legyen szabad zárt helyiségben dohányozni!
A Levegő Munkacsoport támogatja azt a törvényjavaslatot, amelyről ma szavaz az országgyűlés, és amely megtiltaná a dohányzást a vendéglátóhelyeken és munkahelyeken a zárt helyiségekben. Tovább>>
 
 
 
2011. január 31. -  Gyengülő szabályozás a szmogriadó küszöbén
Január utolsó napjaiban országszerte ismét szmogriadó közeli szintre nőtt a levegő szennyezettsége. Ugyanakkor épp a mai napon a Fővárosi Közgyűlés úgy módosította a szmogriadó-rendelet, hogy ha egy napon belül várhatóan csökken a légszennyezettség, akkor nem kell tájékoztatni a lakosságot a súlyosan szennyezett levegőről. Tovább>>
  2011. január 7. -  Magyarországnak is érdeke a környezetkímélőbb tengerhajózás
A Levegő Munkacsoport levélben kérte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert, hogy Magyarország is ratifikálja a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) tengeri szennyezésekre vonatkozó nemzetközi egyezményének szigorítását.
Az új határértékeknek köszönhetően ugyanis számottevően csökkenhet a tengerhajózás okozta levegőszennyezés, ami ma 26 ezer korai halálesetet, több tízezer tüdő-megbetegedést és több százezer kiesett munkanapot okoz az Európai Unióban. Tovább>>
 
Korommentes levegőt
Az emberi egészséget és az éghajlatot egyaránt veszélyezteti a levegőbe kibocsátott korom. A helyzet súlyos, azonban létezik gyors és hathatós megoldás.
A német környezet- és fogyasztóvédelmi szervezetek 2009 márciusában kezdték meg a "Korom nélkül az éghajlatért"című kampányukat, amelyhez a Levegő Munkacsoport is csatlakozott 2010 tavaszán. A kampány célja, hogy felhívja a politika és a társadalom figyelmét a korom éghajlatra gyakorolt hatására, megnevezze a szükséges politikai döntéseket és segítse azok megvalósításának módját. Letöltés >>
 
2010. december 14. -  Egészségkárosítóbbak lesznek a városnéző buszok?
Üdvözlendő a Fővárosi Önkormányzat szándéka, hogy 2011. április 1-jétől kezdve már csak szigorúbb környezetvédelmi követelményeknek megfelelő városnéző buszok vehessenek részt a forgalomban. A tervezett szabályozás azonban éppen a kívánttal ellenkező eredménnyel járhat - állapítja meg Tarlós István főpolgármesternek írt levelében a Levegő Munkacsoport.
Tovább>>
 
 
2010. december 5. -  Szigorúbb éghajlatvédelemmel javulna a magyar lakosság egészsége és pénzt is megtakarítanánk
Egy új kutatás szerint a szigorúbb uniós éghajlatvédelmi célok komoly egészségügyi előnyökkel járnának hazánkban is.
Tovább>>
 
 
 
 
 
2010. november 26. - Több taxit, de környezetkímélőbben!
Immár mindenki elismeri, hogy csökkenteni kell a városi autóhasználatot. Ehhez javítani kell a közösségi közlekedést, a kerékpározást és fejleszteni az ezeket kiegészítő olyan szolgáltatásokat is, mint az autómegosztás, a telekocsi és a taxi. Vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor a tömegközlekedés önmagában nem elegendő: például valahova nagyon gyorsan vagy sok csomaggal kell eljutni, esetleg a megközelíthetőség nehézkes busszal vagy villamossal, netán az alkalom kíván meg egy "elegánsabb" megjelenési módot. Ilyen esetekre a taxi az egyik legalkalmasabb közlekedési eszköz.
Tovább>>
2010. november 19. - Korommentes levegőt az egészségért és az éghajlatért!
Hazánkban évente mintegy 16 000 ember halálát okozza a részecskeszennyezés (PM10) - állapította meg az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya. Ugyanakkor ez a szennyezés rövid idő alatt csökkenthető, amennyiben megvan hozzá a politikai akarat. Mindez a Levegő Munkacsoport két napos konferenciáján hangzott el, amit Korommentes levegőt az egészségért és az éghajlatért! címmel rendezett.
Tovább>>
 
2010. november 16. - Nemzetközi tanácskozás a korommentes levegőért
A Levegő Munkacsoport nemzetközi konferenciát rendez november 17-én és 18-án Budapesten Korommentes levegőt az egészségért és az éghajlatért! címmel. A konferencia kiemelt fontosságú, hiszen - az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint - hazánkban évente mintegy 16 000 ember halálát okozza a részecskeszennyezés (PM10). Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert több hazai nagyvárosban is meghaladja az egészségügyi határértéket a PM10 koncentrációja.
Tovább>> 
 
2010. november 5. - Az éghajlatvédelem egészségesebb és olcsóbb is
Jelentős közegészségügyi előnyökkel járna, ha az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 20 százalékkal való csökkentése helyett 30 százalékot célozna meg az Európai Unió 2020-ig (az 1990-es szinthez képest) - ezt állapította meg az a tanulmány, amelyet nemrég jelentetett meg két nemzetközi civil szervezet készített. Az éghajlatvédelmi intézkedések ugyanis szükségszerűen más légszennyező anyagok csökkenésével járnak, és ez utóbbinak kedvező egészségügyi hatásai jól számszerűsíthetőek. Ezt tette most meg az Egészség- és Környezetvédelmi Szövetség (amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja) és az Ártalommentes Egészségügyi Ellátásért elnevezésű szervezet. 
Tovább>>
2010. november 3.  -  Kritikus szinten a légszennyezettség

Az elmúlt négy napban az ország több pontján is jelentősen meghaladta a légszennyezettség az egészségügyi határértéket, ezért a Levegő Munkacsoport levélben kérte az érintett városok polgármestereit, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket.
 
Tovább >>
 
 

2010. október 26. - Lazuló levegővédelmi szabályok?  
 
A vidékfejlesztési tárcánál folyamatban van a levegő védelméről szóló hazai előírások felülvizsgálata és egy egységes, új kormányrendelet megalkotása. A módosítási folyamatot az uniós szabályozás változása indította el, de a jogalkotó számos egyéb előírást is alaposan átalakítana.
Tovább >>
2010. szeptember 19. -  Havi bruttó 500 000 forint jövedelem alatt nincs értelme autót fenntartani Budapesten

Átlagos személygépkocsi-használat mellett Budapesten nincs gazdasági racionalitása az autó fenntartásának. Ennél ugyanis költségtakarékosabb a közösségi közlekedés, a kerékpár, szükség esetén a taxi vagy az autóbérlés igényeinkhez igazított mértéke.
Tovább >>
2010. augusztus 3. - Szmogriadó: lépések előre és hátra
A Fővárosi Önkormányzat a mai napon sajtótájékoztatót tartott a szmogriadó-rendelet megváltoztatása kapcsán.

A Levegő Munkacsoport üdvözli, hogy a Fővárosi Önkormányzat és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével létrejött egy olyan, Európában egyedülálló rendszer, amely két napra előre mutatja a főbb légszennyező anyagok koncentrációjának alakulását. Az is teljes mértékben támogatandó, hogy a módosított rendelet lehetőséget ad a gépkocsik haladási sebességének csökkentésére, valamint, hogy 2011. december 1-jétől megtiltja az avar és a kerti hulladék elégetését.
Tovább >>

2010. június 10. - Korom nélkül az éghajlatért
A mérgező részecskék százezrek életéért és a sarki jég olvadásáért is felelnek
A Levegő Munkacsoport csatlakozott a német civil környezetvédelmi szervezetek  "Korom nélkül az éghajlatért" című kampányához. A világ koromszennyezését legnagyobb mértékben az erdők és a gabonahulladékok égetése okozza, ám térségünkben a dízelmotorok (járművek és egyéb gépek) a fő kibocsátók. A levegőbe kerülő korom a levegő részecskeszennyezettségének a legveszélyesebb része. Hazánkban a részecske (PM10) a legkárosabb légszennyező anyag. Egy európai uniós kutatás szerint  a PM10-szennyezettség miatti életvesztés tekintetében Magyarországon a legrosszabb a helyzet az európai országok közül: évente közel 16 ezer ember hal meg a PM10-légszennyezés miatt, emellett a kisebb részecskék miatti szennyezettségünk is kimagasló.
Tovább>>
 
 
 
 
 
 
 Korom nélkül az éghajlatért c. kiadvány
A kampány oldala >>
 
2010. június 2. - Súlyos visszalépés a budapesti szmogriadó-rendeletben?
A Fővárosi Közgyűlés most csütörtöki-pénteki ülésén dönt a szmogriadó szabályozásának megváltoztatásáról. A Levegő Munkacsoport szerint bár helyes a megközelítés, hogy a rendszám számjegyei helyett az autók környezetvédelmi tulajdonságai alapján tiltsák ki szmogriadó esetén a budapesti utakról a járműveket, ám az előterjesztés csupán a járművek elhanyagolható számát érintené. Az előterjesztés alapján ugyanis csupán a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedését tiltanák meg a szmogriadó alatt.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatójának a Fővárosi Önkormányzathoz intézett levele szerint a "fekete és piros matricával ellátott gépjárművek részvétele a budapesti forgalomban igen csekély, a módosítás során a tájékoztatási és riasztási fokozatban elrendelhető intézkedéseknek a környezeti levegő minőségére történő hatása jelentéktelenre zsugorodott". A szakirodalom ráadásul egyértelműen kimutatta, hogy a szmoghelyzetet elsősorban a dugóban araszoló járművek okozzák, hiszen a lassú haladás, illetve az eközbeni állandó lassítás és gyorsítás esetén a szennyezőanyag-kibocsátás a többszörösére növekszik az egyenletes haladáshoz viszonyítva. Amennyiben a járművek kis hányadának a közlekedését tiltják meg, a magas szennyezettség továbbra is fennmarad.
Tovább >>
2010. február 1.
Hagyd otthon az autódat!
Válassz kevéssé szennyező, egészségesebb közlekedési módokat!
Szállj villamosra, metróra, buszra!

Budapest légszennyezettségéért mindenekelőtt a közlekedés a felelős, vagyis MI MAGUNK: a fővárosban élő gépkocsihasználók és az oda rendszeresen beautózó emberek.

Kerékpározz vagy gyalogolj minden esetben, amikor megteheted!
Napok alatt érezhető javulást eredményezne, ha mindenki csak akkor ülne autójába, amikor az nélkülözhetetlen.
Elsősorban az egyre több autó, az állandósuló dugók a felelősek azért, hogy ma tízszer több asztmás beteg él Budapesten, mint huszonöt évvel ezelőtt, tüdőrákban pedig háromszor annyian szenvednek.

Hagyd otthon az autódat, ha egészséges városban akarsz élni!
Hagyd otthon az autódat, ha fogytán a türelmed a dugóban feleslegesen töltött órák miatt!  

2010. február 1-jén indult a Levegő Munkacsoport
HAGYD OTTHON AZ AUTÓDAT! kampánya a fenntarthatóközlekedésért az Európai Unió támogatásával (KMOP-3.3.4/A-2009-0002)


Tovább (sajtóközlemény)>>
Tovább (a kampány oldalára)>>2009. szeptember
Megújult a www.globedu.eu!
Örömmel értesítelek bennetek, hogy a www.globedu.eu honlapon megújult a GlobEdu könyvtár online keresőfelülete, és kiegészült egy közösségépítő oldallal. Az oldalon kereshettek a globális nevelés témáiban (klimatikus problémák, környezetszennyezés, környezeti nevelés, emberi alkalmazkodás, társadalmi konfliktusok és megoldásaik) sokszáz kulcsszó segítségével, sőt gyarapíthatjátok a gyűjteményt a saját találataitokkal (könyvek, filmek, hírek, fotók, weboldalak, szervezetek).  
Tovább>>
 
 
 
2008. május 29.  
Közhasznúsági jelentés  
A Lélegzet Alapítvány 2007. évi közhasznúsági jelentése itt letölthető.

2008. február 29.
LEVEGŐ KLUB - A városi közlekedés démona
A februári Levegő Klub vendége Reisz András meteorológus volt, aki a szmogról tartott érdekes előadást.

2008. február 22.
Légszennyezettség: túl vagyunk a 35. napon
Az ígérgetések, hitegetések ideje lejárt: tegnap volt Budapesten a 35. nap, amelyen a légszennyezettség meghaladta az egészségügyi határértéket. A hatályos jogszabályok szerint ebben az esetben tájékoztatni kell a lakosságot, valamint haladéktalanul intézkedési tervet kell kidolgozni és végrehajtani. Tovább>>

2008. február 17.
Petíció a tiszta levegőért!  

Látványos felvonulást tartottak a civil szervezetek február 17-én. A biciklisták is gyalogoltak a síneken az Astoriától a Deák térig, majd a Városháza téren petíciót adtak át Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek, amelyben a légszennyezettség csökkentését követelték.  Tovább>>
 A petíció itt olvasható.


2008. január 30.
Ne piSZMOGjatok tovább! "Te jól tudod, a költő sose lódít:
az igazat mondd, ne csak a valódit"!  A civil szervezeteket elszomorítja, hogy a Fővárosi Önkormányzat vezetése saját szakértői gárdájára sem hallgat. Azért, hogy megvédje "jó hírnevét", hozzá nem értőnek tünteti föl azokat a civil szervezeteket, akik egyetemi tanárok, orvosprofesszorok tanulmányaira és hivatalos uniós forrásokra támaszkodnak követeléseik megfogalmazásakor.  Tovább>>

 2008. január 29.
Budapest még mindig "piSZMOG"!
 
Budapest még mindig piSZMOG! Közben egyre több a légúti megbetegedésben szenvedő gyerek. Ezt a rossz folyamatot szeretnék megállítani a civil szervezetek. A fővárosi vezetéstől azt követelik a zöld szervezetek, hogy a most csütörtökön tartandó közgyűlésen a budapesti gyermekek egészsége érdekében rukkoljanak elő hathatós megoldásokkal, és tartsák magukat az ígéreteikhez. Követelik, hogy a Fővárosi Közgyűlés csökkentse a  fővárosi szmogriadó határértékeit, ne az időjárásban  bízzanak, hogy egy erősebb szél kitakarítsa helyettük a várost. Tovább>>
A sajtótájékoztató háttéranyaga

 2008. január 1.
Szmog kívül-belül
Töretlenül jóval határérték feletti volt a légszennyezettség az ünnepek előtt és alatt - nem csak az ország számos városának utcáin, de egyes bevásárlóközpontokban is. Míg az utcákon az autóhasználat és a kedvezőtlen meteorológiai viszonyok, addig a bevásárlóközpontokban a rosszul tervezett vagy nem megfelelően üzemelő szellőzőberendezés okozott "szmogot", veszélyeztetve a vásárlók és az eladószemélyzet egészségét.  Tovább>>
 
2007. november 29.
Az ELTE Kémiai Intézetének kutatásai alapján megjelent a Budapest levegőszennyezettségének története című könyv a  Levegő Munkacsoport kiadásában. A könyv áttekintést ad a legfontosabb levegőszennyező anyagok forrásairól, képződési mechanizmusairól, a környezetre és az emberi egészségre kifejtett hatásairól. Bemutatja a levegőszennyezettség mérésének történetét a fővárosban. Budapest levegőminőségének több évtizedre vonatkozó adataiból azonosítjuk a bekövetkezett tendenciákat, az egyes emissziós források járulékának változását, illetve meghatározzuk jelentőségüket.
A kiadvány itt teljes terjedelmében letölthető. 
2007. október 29.
Szentgotthárd: Égető problémák!
Miénk a füstgáz, a szomszédoké a haszon. Nem találós kérdés, csupán az ausztriai határ mentén tervezett égetőműről van szó, amelyet a magyar határtól 100, az Őrségi Nemzeti Parktól pedig 300 méterre terveznek felépíteni. Ezt a helyiek elfogadhatatlannak tartják, tiltakozásukban támogatjuk őket.
2007. szeptember 12.
Próbaper a levegőszennyezésről

Próbapert indított egy budapesti lakos a Levegő Munkacsoport támogatásával a Fővárosi Önkormányzat ellen. A kereset szerint bizonyíthatóan a fővárosi szennyezett levegő hatására alakultak ki súlyos allergiás tünetei, illetve asztmája. Tovább>>
2007. szeptember 12.
Védjük meg a Rába vidékét!

A Rábát immár öt éve három osztrák bőrgyár szennyezi, azóta a folyó vize a duzzasztó alatt rendszeresen habzik a beleengedett naftalin-szulfonátoknak köszönhetően. A Rába vízminősége az utóbbi években jelentősen romlott, élővilága súlyos károkat szenvedett. Ne habozzunk tovább, cselekednünk kell! Tovább>>
2007. február 11.
Stop Szmog!

Rémisztőek az adatok. Főleg a kipufogógázok szennyezik a városi levegőt. Csak a fővárosban évente több mint 1700 ember hal meg idő előtt a levegő porszennyezettsége miatt. Több mint 250-en halnak meg korábban a talajközeli ózonszennyezés miatt. A fővárosiak átlagosan akár 3 évvel kevesebbet élnek a szállópor szennyezés miatt. Ez egy átlagos szám, ami azt jelenti, hogy egyesek akár 20 évet is veszíthetnek az életükből. Tovább>>
  - StopSzmog szóróanyag (pdf)
  - StopSzmog matrica (pdf)

Az újszülötteket sem kiméli a szmog
A Greenpeace aktivistái egy héten keresztül - egy kivételével - olyan
forgalmas helyeken mérték a levegő szennyezettségét, ahol nincs hivatalos mérés. Sajnos minden esetben az egészségügyi határérték felett volt a levegő por szennyezettsége.

2007. február 7. - Fővárosi légszennyezettségi adatok
A Ferenciek terén 2007. február 7-én a déli órákban mértek a Greenpeace aktivistái a levegő porszennyezettségét. A percenkénti mérések eredményeit az itt letölthető grafikon  tartalmazza. Figyelemre méltó, hogy a 2,5 mikrométer alatti részek a mérés teljes időtartamában 25 mikrogramm/m3 érték felett voltak. Ennek a részecsketartománynak a határkértéke az USA-ban 15 mikrogramm/m3.

A Kálvin téren 2007. február 7-én a déli órákban végzett percenkénti mérések eredményeit az itt letölthető grafikon tartalmazza.

A Blaha Lujza téren 2007. február 6-án a déli órákban végzett percenkénti mérések eredményeit az itt letölthető grafikon  tartalmazza.

A Baross utcában a SOTE 1. sz. Szülészeti Klinikájának épületénél 2007. február 7-én a kora délutáni órákban készült percenkénti mérések eredményeit az itt letölthető grafikon tartalmazza. A mérések szerint a szülészeti klinikán a csecsemők komoly szennyezettségnek vannak kitéve életük első perceitől.

Az itt letölthető mérés 2007. február 7-én a déli órákban készült a Ferenciek terétől a Kálvin térig a Kecskeméti utcában.

Az itt letölthető mérés 2007. február 2-án a déli órákban készült a Széna téren.

2006. április 11.  
Tiszta levegőt Budapestnek!
A Levegő Munkacsoport aláírásgyűjtést indított a kritikus budapesti légszennyezettség megváltoztatása érdekében.
A petíció szövege itt érhető el (online aláírási lehetőséggel).  

 

2006. március 16.
Megjelent az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) új tanulmánya arról, hogy az egyes európai városok, miként birkóznak meg a részecskeszennyezéssel: The new publication of the European Environmental Bureau: Particle reduction plans in Europe - Implementation of the first daughter directive on ambient air quality in Europe (December 2005)

http://www.eeb.org/activities/air/EEB_Snapshot_Report_Air.pdf


2006. február 23.
Megjelent a "Tiszta Levegőt az utcákra" plakátunk.
Nagyobb nézet eléréséhez kattintson a képre!

2006. február 17.
Írjon levelet az Európai Unió Bizottságához, kérve a levegőtisztasági határértékek betartatását! A formalevél letölthető:
www.levego.hu/kiadvany/levego_panasz.rtf


2006. február 3.
Megjelent új kiadványunk a légszennyezésről: "Tiszta Levegőt az utcára" letölthető pdf

2006. január 31.
Továbbra is többszörösen a határértékek felett szennyezett a levegő
Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint (www.kvvm.hu/olm/) Budapest levegőjében a részecskék (por, PM10) koncentrációja továbbra is az egészségügyi határértékek két-háromszorosa. Tovább>>  


2006. január 15.
Veszélyes légszennyezettség több nagyvárosban
Az elmúlt napokban a kedvezőtlen meteorológiai viszonyok következtében az ország nagyobb városaiban a légszennyezettség kritikussá vált. A problémát fokozza, hogy a szennyezés jelentős részét az ultrafinom részecskék (PM 2.5) teszik ki. Tovább>>  

2005. szeptember 19.
Megerősítette a környezetvédő civil szervezetek álláspontját a "Szakmai Konferencia Budapest levegőszennyezettségi állapotáról, különös tekintettel a levegőben található kis részecskékre" című rendezvény, amelyre a mai napon került sor a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának szervezésében.
A Levegő Munkacsoport az Európai Mobilitási Hét után a Fővárosi Önkormányzattól szavak helyett a helyzetet ténylegesen javító tetteket vár. Tovább>>
2005. június 29.
Megjelent a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium gondozásában kiadványunk az Azbesztről és az azbesztmentesítésről.
 

2005. június 12.
Megjelent új kiadványunk a részecskeszennyezésről
Letölthető:
http://www.levego.hu/konyvtar/olvaso/gyilkospm10.pdf<align="justify">2005. május 20.
Azonnal csökkenteni kell a levegőszennyezést a fővárosban
Öt környezetvédő civil szervezet - a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Rügyecskék Alapítvány, a Védegylet és a Zöld Fiatalok - a mai napon levelet adott át Demszky Gábor főpolgármester részére, amelyben felszólítja a Fővárosi Önkormányzatot, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az egészségkárosító részecskeszennyezés jelentős csökkentése érdekében. Tovább>>
 
2005. május 6.
Megjelent új kiadványunk a beltéri légszennyezésről-
A kiadvány itt letölthető.


 

2004. november 12.

Megjelent a Levegő Füzetek 4. része az otthoni műanyagégetésről, letölthető itt.


Letöltéshez klikkeljen a jobb gombra!2004. november 2.

Megjelent a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország új kiadványa, Kémiai Bizonytalanság címmel. Letölthető itt!


2004. október 12.

A Levegő Munkacsoport részt vett az Európai
Környezetvédelmi hivatal légszennyezéssel foglalkozó munkacsoport ülésén.
A fő témák az emissziókereskedelem, az EU új légszennyezés politika tervezete a CAFE (Clean Air For Europe), az új Euro gépjármű kibocsátási normák és a vizi közlekedés okozta légszennyezés voltak.
Részletekért írjon a simong@levego.hu címre!

2004. augusztus 17.
Megjelent a Vegyi Anyagok kívül-belül című kiadvány. Letölthető itt.
2004. július 1.
Első EU-USA légszennyezés workshop

- a légszennyezés nem ismeri a határokat, csak közösen lehet fellépni
2004 június elején, a Levegő Munkacsoport képviselője is részt vett a Clean Air Task Force civil szervezet által szervezett első USA-EU "Tiszta Levegő" workshop-on, a Harvard Egyetemen, Massachusetts államban.
Cikk a Harvard egyetem kutatásairól, a kontinenseken átívelő
légszennyezésről.


2004. június 29.
Tiszta.levego "road show". A Levegő Munkacsoport, a Tiszta.levego projekt munkatársai és anyagai idén is részt vesznek a nagyobb nyári szabadtéri fesztiválok Zöld programjaiban:
Július 1-4: Mezőtúr; Wanted Fesztivál; Előadás: Csütörtök 15:00
Július 8-10: Sopron, Volt Fesztivál; Előadás: Csütörtök 15:00
Július 21-25: Fonyód; EFOTT Fesztivál;
Augusztus 4-11: Hajógyári Sziget, Sziget Fesztivál

2004. június 27.
Letölthető a "A gépkocsi hatásai" képeslap angol nyelvű változata2004. május 21.
A Levegő Munkacsoport "Légszennyezés" című kiadványa, itt letölthető!
2004. április 25.
A "Vegyi anyagok kívül - belül" Levegő Munkacsoport, Magyar Természetvédők Szövetsége közös kiadvány felkerült a tiszta.levego.hu Vegyi Anyagok menüpontjába.

2004. április 21.
Letölthető képeslap a gépkocsi szennyezéseiről2004. március 29.
A Levegő Munkacsoport képviselője részt vett az Európai Környezetvédelmi Iroda (www.eeb.org) légszennyezéssel foglalkozó munkacsoportjának brüsszeli ülésén. A megbeszélés fő témája a Clean Air for Europe (CAFE) az EU formálódó levegő szennyezést szabályozó direktíva tervezete volt.


2004. március 15.
Megújult a www.tiszta.levego.hu a Levegő Munkacsoport szakmai honlapja. Új információk találhatóak a légszennyezésről és lapunk kiegészült egyéb a természetes és az épített környezetben lejátszódó kémiai szennyezések ismertetésével.
Oldalunkon ezentúl hírek is lesznek, a környezet kémiai károsodásával és védelmével kapcsolatban.