Egészség - Daganatos betegségek

Magyarországon évente 30 - 35 ezer ember hal meg daganatos megbetegedésekben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a fejlett országokban két évtizeden belül a rák lesz a vezető halálok.

A környezetben fellelhető mesterséges vegyi anyagok és a rákos megbetegedések közötti kapcsolatra már az 1700-as években felfigyeltek Angliában a kéményseprők hererákjával kapcsolatban. Ma már köztudott, hogy a koromban számos rákkeltő vegyi anyag található. A daganatos megbetegedések számának aránya nagymértékben megnőtt a 1700-as évekhez képest, vezető halálok a középkorú korosztályban, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy milyen mértékben növekedett meg a környezetünkben lévő és a természetbe kikerülő rákkeltő vegyi anyagok száma. A 35-65 év közötti lakosság körében a daganatos megbetegedésekért 80-90%-ban a körülöttünk található rákkeltő anyagok felelősek.

A szennyező anyagok 10%-a a vízből, 20%-a a levegőből és 70%-a az élelmiszerekből jut belénk. Ezért is különösen riasztó, hogy Magyarországban számos élelmiszeradalék és növényvédő szer van a mai napig forgalomban, melyeket más országokban már betiltottak, bizonyított rákkeltő volta miatt. Sajnos ez a helyzet az Európai Uniós csatlakozásunkkal sem változik, de a többi vegyi anyag szabályozása, a REACH kialakítása most van folyamatban, ezért most kell hallatni a hangunkat és egy kémiailag biztonságosabb jövőt követelnünk.